Restrisotto

23.03.2019 kl. 12:14

'Släng inte mat' borde vara ett religiöst obundet budord. Jag gör så gott jag kan för att rädda matrester och ledsna grönsaker som glömts kvar i kylskåpet. Denna gång var det en hög marinerad tofu och en halv paprika som behövde räddas. Det resulterade i en riktigt smaklig risotto som gick snabbt att svänga ihop. Snabbt, enkelt och billigt är ju som bekant mina ledord när det kommer till matlagning. Och veganskt förstås!

Den marinerade tofun blev över från en jordnötscurry vi lagade för några dagar sedan och då marinerade jag 250 gram naturell tofu i 1 msk riven ingefära, 2 msk soja, 2 msk olja och en splash sriracha. Men det finns ju färdigt marinerad tofu i butiken som är riktigt god också om man vill vara riktigt snabb!

Restrisotto för två

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
olja för stekning
1½ dl risottoris
½ grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 msk vitvinvinäger
1 tsk curry
½ paprika
½ dl ärter
100 g marinerad tofu i små kuber
pumpakärnor

  1. Hacka löken och vitlöken och stek den i olja några minuter.
  2. Häll risottoriset med i kastrullen och låt det fräsa i några minuter till så att riskornen får en fettig yta.
  3. Tillsätt vatten, vitvinvinäger, buljongtärning och curry. Låt koka så länge så att riset är mjukt.
  4. Medan riset kokar hackar du paprika i lämpliga små bitar. När riset är så gott som klart vippar du i paprika och ärter. Grönsakerna blir snabbt klara så de behöver inte många minuter på sig att bli passligt mjuka.
  5. När risotton är klar steker du upp de marinerade tofukuberna så att de får en knaprig yta.
  6. Servera risotton med knaprig tofu och pumpakärnor.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: