Låtarna i UMK-19

22.02.2019 kl. 10:36

Darudefeelis var ett begrepp som användes på min förra arbetsplats när lunchserveringen blev lite för crazy och lapparna i köket samlades på rad och den stackars kocken fick hacka gurka som en maniac i samma tempo som Sandstorm

I år ska Darude represtentera Finland i Eurovision Song Contest tillsammans med Sebastian Rejström. Alla tre låtarna man kan rösta på nästa lördag har nu släppts. Någon ny Sandstorm är knappast att vänta, men jag tycker faktiskt att en av låtarna är riktigt bra! De två andra not so much. 

 

Bildkälla

Före jag låter er ta del av mina högst professionella analyser av låtarna vill jag poängtera att jag är ju inget stort fan av elektronisk musik från första början. Men vi lever i en tid där man verkligen inte behöver ha minsta inblick i ämnen och frågor för att känna sig nödgad att bröla ut sina åsikter om saken på internet! Ah, what a time to be alive!

Med det sagt så stämmer antagligen mina synpunkter ganska bra överens med 90% av UMK-publikens eftersom de flesta som bryr sig om UMK och ESC är pensionärer som rynkar pannan i förtvivlan till dylik dunka dunka-musik. Tacka vet vi Buddy Holly och digestivekex!

 

Release Me - när jag hörde låten på radion första gången tyckte jag den var ett totalt platt fall. Jag upplever låten som ett hopkok av några bra beats härifrån och några halvbra effekter därifrån. Men liiite har låten växt till sig när jag lyssnat på den några gånger till. Dock är det inte den här låten vi skickar till Israel i maj om jag får bestämma!

 

Superman - jag kommer inte över känslan av att det här bara är... lite töntigt? Det är väl sällan det blir ett lyckat resultat av att sjunga om superhjältar och försöka tvinga in någon djupare betydelse i det hela. Och visst hör vi lite Sandstorm-tikitikitikitiktiti i refrängen? Dock tycker jag den är bättre än Release me, så denna kommer på andra plats enligt mig.

 

Look Away - ja, men visst är det den här vi dansar iväg till Tel Aviv? Mycket dansvänligt! Mycket sing-along-vänligt! Andra kanske ser sig själva dansa till denna på ett svettigt dansgolv, men jag ser mig själv skriksskåla "loook awaaay, look ahwaayaaay" i bilen. Och det är bra betyg för att komma från mig!

Knappast är det något nytt och unikt i det här, men vem bryr sig om sånt när kvaliteten håller. Ska bli riktigt spännande att se liveframträdandet. Musikvideon (som Yle Arenan inte fått upp på Youtube ännu i skrivande stund) lämnar i alla fall en hel att önska. 

 

Vad tycker du?
Vilken låt ska vi patriotiskt vifta flaggan till i maj?

 

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Ska bli intressant att se vad vi väljer! Tyckte Look Away första gången jag lyssnade på den var riktigt platt, men efter andra gången började den lyfta. Gillade nog också Superman och Release Me är skön på sitt sätt. Min känsla ligger på att ingen av låtarna är riktigt stark för sig själv, så jag hoppas det visuella gjorts på ett snyggt sätt som lyfter vinnarlåten lite till! Ska bli intressant att se om en vecka hur det blir ☺️ Hoppas att liveframföranderna är snygga och välgenomtänkta!
Sanna22.02.19 kl. 13:03
Det ska faktiskt bli intressant att se vilken låt valet faller på! Alla jag pratat med verkar vara av olika åsikt om vilken låt som är bäst :'--D men det är ju mycket mer spännande när det inte är en given vinnare från första början! /Leona
22.02.19 13:21
Jag håller helt och hållet med dig! Var nog lite besviken på alla låtar eftersom jag förväntade mig något helt annat i och med att det är Darude. Look Away är helt klart den bästa av dessa tre, men jag hade gärna hört lite mer elektronisk musik och inte sång hela tiden (EDM-biten är ju liksom det Darude är känd för). Ska bli spännande att se hur det går!
Märta23.02.19 kl. 17:25
Yes, kul att någon håller med mig om vilken låt som är bäst :'--D hittills har nästan alla jag diskuterat med antingen sagt att alla låtar är dåliga eller att Release Me skulle vara bäst.. /Leona
25.02.19 08:57
Nja, de flesta som bryr sig om Uskomattoman Mokamainen Kusetus är YLE:iter och deßas bekanta. Tittar man på publiken i ESC är det ganska bred åldersfördelning.
Affe af Skrifwklaada24.02.19 kl. 13:38
Mycket möjligt! Bland mina jämnåriga är de väldigt få som intresserar sig av kalaset, därav mina eventuella förhastade slutsatser. Men faktiskt, när jag undervisade i lågstadiet så fanns det ett gäng 11-åringar som var riktiga ESC-fans. /Leona
25.02.19 09:01
Haha! vi drar darudefiilis ännu också på jobbet ???? Vi ha nog sakna ”blixten” ;-)
Heidi25.02.19 kl. 18:37
Hahah NAJS! Ojja, Blixten saknar nog sitt gäng också ;---D /Leona
25.02.19 19:31