Den ultimata veganpizzan

16.01.2019 kl. 11:48

Det är inte svårt att få i sig pizza som vegan. Om du är på restaurang är det bara att lämna bort osten och välja veganska toppings. Det lönar sig att fråga om degen mot förmodan innehåller ägg, det gör den vanligtvis inte. Men tyvärr blir det ganska ofta väldigt mediokra matupplevelser.

Hemma kan du däremot slänga ihop en riktigt utsökt pizza utan att snåla på någon ingrediens. På veckoslutet gjorde vi den här pizzan och åt upp hela plåten i ett nafs. Det som gav den här pizzan det lilla extra var ostsåsen som jag ringlade över när jag tog ut pizzan från ugnen. Receptinspon är hämtad från Grön i Åbo, jag har bara modifierat receptet en aning. Julias variant påminde mer om mozzarella, medan min blev betydligt såsigare. Nåja, väldigt ostigt och gott var det trots allt!

 

Så här tillreds en rejäl plåt av den ultimata veganpizzan:

Det här receptet kanske ser långt och rörigt ut, men det betyder inte att det är särskilt jobbigt för det! Börja med pizzabottnen, medan degen jäser rörs tomatsåsen ihop och toppings hackas i rimliga bitar. När pizzan gräddas i ugnen tillagas ostsåsen som gör den här pizzan till, just det - den _ultimata_ veganpizzan!

 

Botten

1 påse torrjäst

1 tsk socker

2 dl ljummet vatten

5 dl mjöl (jag brukar blanda olika mjölsorter för att joxa till det lite, t.ex. 3 dl vetemjöl + 2 dl durumvetemjöl/speltmjöl)

2 msk olivolja

1 tsk salt

  1. Blanda jäst och socker i det ljumma vattnet. Låt det stå i ca 10 minuter så att det blir lite bubbligt på ytan.
  2. Tillsätt sedan mjöl, olja och salt och knåda degen. Den får gärna vara lite kletig, men inte för lös.
  3. Låt degen jäsa i ungefär 30 minuter medan du fixar tomatsåsen och ostsåsen.
     

Tomatsås

1 liten lök

2 vitlöksklyftor

Olja till stekning

½ dl vitvinvinäger

2 msk tomatpuré

1 tsk örtkrydda (oregano, basilika, timjan)

½ tsk paprikapulver

½ tsk salt

½ krm peppar

2 ½ dl passerade tomater

  1. Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja tills löken är glansig.
  2. Häll vitvinvinäger över löken och låt det koka en kort stund.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen stå och puttra tills den tjocknat lite. Medan den puttrar på kan man passa på att förbereda sina pizzatoppings, här slänger man på vad man vill förstås, men det här hade vi på vår pizza i lördags och det blev gottgottgott:

Toppings

Rödlök
Oliver
Körbärstomater
Paprika
Champinjoner
Örter

När degen har jäst klart och tomatsåsen är färdig är det bara att platta ut degen på en plåt, breda ut såsen och strö över alla toppings man känner sig sugen på. Grädda i 225 grader i 15 minuter. Medan pizzan är i ugnen hinner man bra röra ihop ostsåsen.

Ostsås

3 dl havremjölk

3 msk potatismjöl

2 tsk vitlökssalt

3 msk olivolja

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp. Rör om hela tiden så att det inte blir klumpar! När såsen tjocknat och ser passligt ostig ut är den klar. Så härligt enkelt recept!

 

När pizzan är klar och har svalnat några minuter ringlar man över ostsåsen. Den ostsås som blir över kan man spara i en glasburk och blanda ner i pasta eller bara breda på en smörgås!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver: