Höstläsning

11.10.2018 kl. 14:08

Nu e det lagom länge sedan jag bokbloggade. Läsandet har åter en gång saktat in för att ge utrymme för Netflix i stället. Jag e så trött på kvällarna att jag orkar just och just hålla ögonen öppna när jag lagt mig till rätta i soffgropen som jag omsorgsfullt format sedan 2013.

Men under de senaste veckorna har jag hunnit med två finlandssvenska ungdomsromaner, en kort berättelse för vuxna och ett humoristiskt samlingsverk som jag kan tänka mig att passar från 15 år och uppåt. 

Drottningen i kassan av Erika Petersson 

Den här komedipärlan började jag läsa igårkväll, men kan redan nu konstatera att den e guld! Boken varvas med tweetar, anteckningar och längre texter om hur Erika som butiksbiträde får tackla jobbdagens motgångar inom kundbetjäning. Humorn e helt i mitt tycke och det faktum att hon räcker upp ett självklart fuck you-finger till allt som heter språkligt korrekt gör att jag gillar den ännu mer. Bör läsas av alla som jobbar inom kundservice, men ännu hellre av alla som någongång har skällt ut ett stackars biträde.

"Det är som terapi fast tvärtom." 
Kundbetjäning <3

 

Ditt livs affär av Fredrik Backman 

Jag gillar de här korta berättelserna av Backman. Jag gillar ju det mesta han skrivit så ingen surprise där. I Ditt livs affär berättar en medelåldersman om hur livet inte blev som han tänkt sig och hur han låtit sin relation till sin son smulas sönder för att i stället jobba jobba jobba. Den här boken bjuder inte på skratt eller tårar, det är den för kort för. Så berörd blir jag sällan, men Backman brukar vanligtvis lyckas med det.

"Jag övergav dig, men jag övergav dig åtminstone överst på behovstrappan." 

 

ZOO! #2 Hjärtattack av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström

ZOO!-serien består hittills av två delar, det här e den andra, och handlar om Atlas som försöker få sitt högstadieliv att löpa på trots både stora och små dramatiska incidenter. Det e lite som en moderniserad och betydligt mera woke version av Bert. Medan Bert var ganska korkad och typiskt grabbig så e Atlas både emotionellt och intellektuellt smart (på gränsen till besserwissig). Och roligare än Bert, överlägset! Illustrationerna av Pentti Otsamo sku jag lätt kunna tänka mig att tapetsera väggarna med. Jag ser en lysande affärsidé i att börja sälja lite merchandise, jag vill i alla fall en sticker på Felicia i riddarrustning och redo för fight med sin oukkidoukki-sköld.

"... och hennes ansikte närmade sig mitt, och jag var livrädd att hon skulle märka att det var väckelsemöte i mina byxor och tältet var uppspänt och fullt av lovsång och mirakel."

 

Älgflickan av Malin Klingenberg

Den här boken vill jag ju inte lämna tillbaka till bibban bara för att den e så snygg där den ligger på mitt nattduksbord. Och riktigt mysig var den också! Johanna har börjat högstadiet och tvingas dribbla det sociala livet med hennes främsta hobby: skogen. Nya bekantaskaper i form av vänner, förälskelser och älgar öppnar upp för ett helt nytt kapitel i hennes liv. Boken tar dessutom upp ämnen som rör djurrätt som förstås står mig nära hjärtat och jag blir extra glad när såna ämnen lyfts upp i ungdomslitteratur.

"Att vara på fest är nästan intressantare än älgar."

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver: