Atypical

13.09.2018 kl. 09:42

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att vi kollade på andra säsongen av Atypical som finns på Netflix nu. Nu har vi kollat klart så jag tänkte dryfta mina tankar om serien en aning.

I korthet handlar serien om familjen Gardner som består av mamma, pappa och två barn. Inget nytt under himlen där, men det intressanta e att följa sonen Sams vardag med autism. Han anstränger sig för att lära sig samhällets sociala spelregler samtidigt som han kämpar med alla intryck och förändringar som trasslar till hela hans värld. Sam ger sig in i dejtinglivet och jakten på ett passande universitet, men regler och mönster e ett måste för att något ska fungera i hans värld och det blir ju onekligen lite knepigt då allt inte e så svartvitt som Sam önskar att allt var.

Jag tycker serien lyckas med att vara rolig utan att göra det på Sams bekostnad. Hans nakna och raka respons på underliga normer och fenomen som kan te sig självklara för en utan autism e roliga just för att det sätter fokus på hur idiotisk vår värld e ibland. Slutscenen i sista avsnittet i andra säsongen då Sam läser upp sin ex-flickvän Paiges valedictorian speech e både rolig och rörande.

Sam e överkänslig för ljud, dofter och när det händer för mycket på en och samma gång. Jag kan relatera till det och skulle gärna ha ett par ljudisolerande hörselskydd som Sam har på sig när han e i skolan eller på evenemang med mycket folk. Jag tycker också att de med effekter och klippningar lyckas fånga ångestkänslor på ett väldigt effektfullt sätt!

Karaktärerna då. Sam e ju såklart en favorit och Keir Gilchrist som gör rollen e otroligt duktig! Jag kan tänka mig att det inte e en allt för enkel roll att spela för att få till det karakteristiska kroppsspråket. Sams syster Casey gillar jag också - cool, rar och rolig! Jag har på känn att hennes story kommer att bli riktigt intressant i tredje säsongen... Föräldrarna, Elsa och Doug, krisar för det mesta och jag vet inte riktigt om deras vuxendrama e så intressant egentligen? Kanske lite, men jag tycker de e ganska störiga båda två. Sams ex-flickvän Paige e min abosluta favoritkaraktär! Hon e smart, rolig och konstant upp i varv. Mera Paige i nästa säsong!!! Sams kompis Zahid e däremot en karaktär som kräver en rejäl karaktärsutveckling till nästa säsong. Den desperata brudtokiga Bert-arketypen känns lite... 1998? Skådisen e bra, så jag vill nog ha mera Zahid och en utveckling kanske man anade en början till i slutet av andra säsongen..? Hoppas! Min andra favorit av bikaraktärerna e Caseys pojkvän Evan <3333 Jag sa utan skam i kroppen åt Nicke att han vill jag bli ihop med, flytta ut tack! Nicke var förstående och sa att jo han e ju nog ganska go och började packa väskan. Att jag antagligen e cirka 10 år äldre än honom var inget jag tog i beaktande i det kvicka beslutet.

Okidoki, det var mina tankar det! Väntar ivrigt på tredje säsongen då Sam ska börja på college, Casey ska reda ut sina kärleksdraman och Elsa och Doug ska väl fortsätta krisa som vanligt.  

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver: