Sommarläsning

02.08.2018 kl. 11:32

Jag läser inte riktigt i samma takt längre som jag gjorde för några år sedan. En orsak e min syn. Jag borde gå till optikern för jag har nåt lite lurt med mina ögon och blir helt snurrig och trött av att läsa böcker med liten text. Mina billiga läsglasögon e så grumliga redan att jag ser knappt igenom dem...

Lösningen har i det här fallet varit att välja böcker med stor text och då har det blivit en del barnböcker faktiskt. Barnböcker ger mig ibland så mycket mer att fundera på än romaner skrivna för vuxna. Det finns så mycket smart och finurligt i dem! Och bilder! Jag tycker faktiskt vuxenromaner gott kunde pyntas av lite bilder. Ingen sku klaga, jag lovar.

Under sommaren har jag bland annat läst tre barn/ungdomsböcker och tre romaner av finlandssvenska författare. Alla med tillräckligt stor text för att mina gamla glasögonlösa ögon ska klara av dem.

Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling och illustrerad av Jim Kay. Jag har ju läst igenom HP-böckerna för några år sen (ja, det tog lite längre för mig än resten av 90-talisterna för att fastna för denna magiska värld) och nu har jag börjat samla på de här uuurtjusiga illustrerade utgåvorna. Den e bara så jäkla tung så man orkar ju inte släpa med den nånstans så läsningen går lite långsamt. En utmärkt presentidé e de här böckerna i alla fall!

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Den här finfina utgåvan från 1965 hittade jag på loppis och det e nåt så infernaliskt charmigt med gamla barnböcker. Saltkråkan e ju bästa sommaridyllen att fly till när det känns lägligt. Och Tjorven e mitt spiritanimal. Dock tycker jag så synd om Malin som e tvungen att bo och trivas med fyra mansbebisar av högsta rang. Jag tycker särskilt mycket om hur stor roll djuren spelar i den här berättelsen. Båtsman e lite som en mystisk allvetande gestalt som vet och kan allt men säger inget...

Glasblåsarns barn av Maria Gripe. En riktigt kuslig berättelse om två barn som kidnappas av en godhjärtad man för att föras till hans kalla, sura fru som gåva. Sensmoralisk och spännande! 

Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen. En lättläst debutroman som utspelar sig i Ecuador där juridikstudenten Erika försöker reda ut sitt liv. Tempot går i rasande fart, ibland kunde berättelsen fått sig ett lyft genom att stanna upp och gro lite på stället. Titeln kanske kan få en att tro att det lär bli en deppig och grå story, men jag uppfattade den mer som en chic lit/feel good och lite bad-roman. 

Inlandet av Elin Willows. Även detta en debutroman och om vi i föregående bok hade ett rallytempo så har vi totala motsatsen här. Inlandet utspelar sig i Norrland och allt går långsamt, allt e tyst och det händer nästan ingenting. Och ändå e den här romanen det bästa jag läst i sommar! För den e så lågmält tilltalande och språket bara rinner över sidorna som glittrande ordströmmar. Jag väntar ivrigt på flera romaner av Willows!

Se till mig som liten är av Kaj Korkea-aho. En debutroman med 10 år på nacken som jag bara inte har tagit mig tid att läsa tidigare. Jag gillade den, men inte lika mycket som Gräset är alltid mörkare på andra sidan och Onda boken. Det som jag fascineras av mest e skildringen av den Österbottniska religiositeten som känns så exotisk för denna profana västnylänning.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Har du provat lyssna på ljudböcker? Det kan hjälpa en hel del :)
La Dolce Musica07.08.18 kl. 10:56
I våras lyssnade jag på några ljudböcker, men jag e tyvärr inte en "auditiv läsare" och fastnade inte riktigt för det. Jag e väldigt ljudkänslig och stör mig därför lätt på röster och prosadi och kan sen inte fokusera på berättelsen. Men ibland hittar jag bra uppläsare och då funkar det! Så ska kanske trappa upp mitt ljudbokslyssnande igen. :) /Leona
08.08.18 09:19