God morgen

Här reste man iväg utan att säga ett knyst om saken. Jag har varit på roadtrip med mina systrar och mama till Tammerfors. Vi kom hem igårkväll och jag gick i säng klockan elva, läste några godnattsagor och sov sedan gott (under vintertäcket!!!). Jag ska uppdatera er om trippen i ett senare skede.

Nu ska jag äta gröt och dricka kaffe så jag orkar skriva hela dagen lång. Jag ligger efter i mitt skrivschema och borde klämma in en handledning nästa vecka. Och då hade jag ju lovat mig själv att halva avhandlingen sku va skriven. Just nu ser det inte riktigt ut som så.

Några snappar från vår extremt kulturella roadtrip. Vi knallade runt på åtminstone sex konstutsällningar och så Muminmuseet!

08.08.2018 kl. 09:20

Sommarläsning

Jag läser inte riktigt i samma takt längre som jag gjorde för några år sedan. En orsak e min syn. Jag borde gå till optikern för jag har nåt lite lurt med mina ögon och blir helt snurrig och trött av att läsa böcker med liten text. Mina billiga läsglasögon e så grumliga redan att jag ser knappt igenom dem...

Lösningen har i det här fallet varit att välja böcker med stor text och då har det blivit en del barnböcker faktiskt. Barnböcker ger mig ibland så mycket mer att fundera på än romaner skrivna för vuxna. Det finns så mycket smart och finurligt i dem! Och bilder! Jag tycker faktiskt vuxenromaner gott kunde pyntas av lite bilder. Ingen sku klaga, jag lovar.

Under sommaren har jag bland annat läst tre barn/ungdomsböcker och tre romaner av finlandssvenska författare. Alla med tillräckligt stor text för att mina gamla glasögonlösa ögon ska klara av dem.

Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling och illustrerad av Jim Kay. Jag har ju läst igenom HP-böckerna för några år sen (ja, det tog lite längre för mig än resten av 90-talisterna för att fastna för denna magiska värld) och nu har jag börjat samla på de här uuurtjusiga illustrerade utgåvorna. Den e bara så jäkla tung så man orkar ju inte släpa med den nånstans så läsningen går lite långsamt. En utmärkt presentidé e de här böckerna i alla fall!

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Den här finfina utgåvan från 1965 hittade jag på loppis och det e nåt så infernaliskt charmigt med gamla barnböcker. Saltkråkan e ju bästa sommaridyllen att fly till när det känns lägligt. Och Tjorven e mitt spiritanimal. Dock tycker jag så synd om Malin som e tvungen att bo och trivas med fyra mansbebisar av högsta rang. Jag tycker särskilt mycket om hur stor roll djuren spelar i den här berättelsen. Båtsman e lite som en mystisk allvetande gestalt som vet och kan allt men säger inget...

Glasblåsarns barn av Maria Gripe. En riktigt kuslig berättelse om två barn som kidnappas av en godhjärtad man för att föras till hans kalla, sura fru som gåva. Sensmoralisk och spännande! 

Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen. En lättläst debutroman som utspelar sig i Ecuador där juridikstudenten Erika försöker reda ut sitt liv. Tempot går i rasande fart, ibland kunde berättelsen fått sig ett lyft genom att stanna upp och gro lite på stället. Titeln kanske kan få en att tro att det lär bli en deppig och grå story, men jag uppfattade den mer som en chic lit/feel good och lite bad-roman. 

Inlandet av Elin Willows. Även detta en debutroman och om vi i föregående bok hade ett rallytempo så har vi totala motsatsen här. Inlandet utspelar sig i Norrland och allt går långsamt, allt e tyst och det händer nästan ingenting. Och ändå e den här romanen det bästa jag läst i sommar! För den e så lågmält tilltalande och språket bara rinner över sidorna som glittrande ordströmmar. Jag väntar ivrigt på flera romaner av Willows!

Se till mig som liten är av Kaj Korkea-aho. En debutroman med 10 år på nacken som jag bara inte har tagit mig tid att läsa tidigare. Jag gillade den, men inte lika mycket som Gräset är alltid mörkare på andra sidan och Onda boken. Det som jag fascineras av mest e skildringen av den Österbottniska religiositeten som känns så exotisk för denna profana västnylänning.

02.08.2018 kl. 11:32

Lotta på Bråkmakaregatan-frilla

Jag gick ju som sagt till frissan igår. En nyöppnad salong här i Hangö, Anni's Barbershop, som ägs av en ung tjej som e specialiserad på barbering av skäggiga typer. Men jag hade inget skägg så hon fixade mitt hår i stället.

Hon frågade hur jag ville ha det och jag sa bara "klipp bort allt torrt och sprucket" och så kratta hon igenom mitt långa, gräsliga hår och visade en cirka 20-30 centimeter lång svans och menade att det var det som skulle ryka. Oho, okej då.

Jag hade inte ens tänkt klippa något märkbart, men tydligen mådde mitt hår så risigt att det inte fanns någon återvändo. Och jisses vad skönt med kort hår! Kort i relation till vad jag hade för längd igår den här tiden. 

Före frissabesöket. Det här håret e inte klippt sen december förra året och har försökt överleva sommarens torka. Förfärligt.

Efter frissabesöket! Man kanske tycker att jag kunde ha borstat håret före jag tog bilden, men nä. Kort blev det!

Lite Lotta på Bråkmakaregatan-feelis över det hela tycker jag. Speciellt när jag har hårband, går omkring och surar och bär på min mjukisgris (Rim).

02.08.2018 kl. 10:53

En motgång för en skrivande själ

Idag fick jag det störigaste mejlet man bara kan få. "Tack för visat intresse blablabla TYVÄRR...". I juni skickade jag in en ansökan till Författarskolan vid VNF och det var då jag var lite lurig och hemlig av mig här på bloggen. När jag fick tyvärr-mejlet tänkte jag först "Tur att jag inte struttade ut med det till allt och alla nu när det gick åt helvete trots allt...".

Platt fall blev det denna gång, men hej. Det e väl knappast världens ände. Och jag tycker det e viktigt att skriva om sina motgångar i vardagen också. För jo, jag blev besviken och fick en knäpp på självförtroendet. Varför jag inte lyckades placera mig bland de lyckliga fjorton som fick plats vet jag inte, men jag vägrar tro att det e på grund av att jag e en omöjlig skribent och har noll potential. 

Det blev ingen författarlärling av mig denna gång, men kanske nästa? Jag ska i alla fall hålla ögonen öppna i fall det ordnas några andra kreativa skrivkurser. Skriva skriva skriva. Det finns så mycket de här tio klena fingrarna vill skriva. Om de bara fick lite hjälp att strukturera sina vändningar och planer sku det kanske bli något för omvärlden att ta del av.

Syftet med det här inlägget var i alla fall att blotta ett litet bakslag i min vardag och mitt skrivarliv. Kanske når jag ut till någon annan som surat och känt sig misslyckad över att inte ha blivit antagen till drömskolan. Det e helt okej att sura en stund, men sen måste man sluta och göra något annat. Till exempel gå till frissan, det gjorde jag och herregu va skönt det va!

Jaja, little failures lead to big success eller vad säger man. Nej, så kan man väl inte säga. Jag vill så hemskt gärna avsluta med något snirkligt väggord med peppande och inspirerande budskap. Men jag kommer inte på nåt?

Follow your dreams? 

Det var det där citatet jag menade! Inspirerande quotes har nog aldrig setts på min blogg förut, men det finns en första gång för allt. Var så goda.

01.08.2018 kl. 18:21

Veganska färdigrätter

Jag lagar inte mat när termometern visar 25+ grader. Det går över min värdighet att stå och svettas i köket som en idiot. Så jag lever ganska långt på färdigmat och smörgåsar i värmeböljan. Färdigmat kan man ju ha riviga åsikter om och jag förhåller mig vanligtvis till den skara som förbannar sig över E-ämnen och saltmängden i alla de där maträtterna.

Men även jag går emot mina egna principer (ganska ofta) och smaskar gladeligen i mig micromat nu och då. Jag e ju trots allt en äkta sipsikaljavegaani som det så vackert kallas i finska vegankretsar.

De veganska alternativen e dessutom ofta betydligt bättre kryddade än ovo-lakto-vegetariska och kötträtter av någon anledning. Så jag ger er några veganfavoriter från färdigmatshyllan som e värda att testas!

1. Apetits Kasvisjauhispizza e faktiskt jättegod! Jag brukar skvätta på lite sriracha och färska örter för att snofsa till den lite. Billig e den också jämfört med andra veganska pizzor, kostar inte ens 3 euro om jag minns rätt. Djupfryst. 

2. Saarioinens Thai currykaali var jag väldigt skeptisk till när jag köpte den första gången. Curry och kål känns inte som en vinnande kombo, men det var det visst! Jag äter den med rödbeta vilket också e en konstig ingrediens att plocka in i det hela nu när jag tänker på det. Men det e gott så why not. Glutenfri.

 

3. Felix Coconut Bean Curry e riktigt smakrik och känns relativt hälsosam för att vara färdigmat. Rätt så spicy så e man inte en vän av starka kryddor kanske man vill sleva på nån yoghurtaktig sås. Djupfryst.

4. Jokaiselles Tikka Masala med tofu var förut min go to-rätt när jag inte orkade fundera på mat. Nu har jag förätit mig på den och äter den sällan, men den e riktigt smaklig och inte alls stark. Glutenfri till och med!

Obs! Jag varnar er för att prova på Panang curryn som produceras av samma märke. Den var horribel. Jag slänger inte mat vanligtvis, men den kunde jag omöjligt äta upp.

5. Saarioinens Iso vegehampurilainen e en räddare i nöden. Och låt er inte avskräckas av lime-koriandermajon, den smakar INTE koriander och den e så jäkla god. (Jag e en ivrig försvarare av korianderns rätt att ingå i matlagningen, mina systrar e av heeelt annan åsikt så det kan bli vilda krig när det ska ställas i gång familjemiddag.)

 

Flera tips hittar ni på vegaanituotteet.net

01.08.2018 kl. 10:17

Snart, snart tar hettan slut

Ännu imorgon lovas det gassande sol och hetta, men på fredagen ska åskan dra i gång och winter is coming. Jag drömde faktiskt i natt att det låg snö på marken trots 27 grader ute. Det var så svalt och skönt att gå barfota i snön...

Igår kom Ida och Zara på kaffekalas och överöste mig med fina presenter. Så roligt att se sina long lost friends som man inte ser mer än någon enstaka gång om året längre. Det e nog det tråkigaste med att bli gammal, jag har annars inga problem med vuxenliv och yadayada, men jag sku helst umgås med mina vänner hela tiden. 

Idag ska jag äntligen få håret klippt! Jag e lite nervös för vad frisörskan ska säga för jag har ju förstås varit framme med saxen och fixat lite på egen hand, hehehe. Jag klippte lite toppar som delat sig i fyra-fem sorgliga spretor för det såg så hemskt ut. Och vet ni, man kan skylla även det på vädret! Skönt att ha en allmän syndabock för typ allt ont som sker just nu i mitt liv.

I feel ya, Kurt! Jag gick ut i skogen på lande och hoppades på ett mirakel, men nej. Inte en svamp så långt ögat kunde nå. Och blåbären smakar ju inte ens gott i år. TVI VALE DENNA TORKA! 

01.08.2018 kl. 09:59

Error due to overheating

Den här hettan borde DÖ! Jag klarar inte av att göra minsta lilla vettiga grej. Igår städade jag och jag fick pausa för varje millimeter jag hade tvättat pga. svett och död. Jag öppnade gradudokumentet och flyttade på några punkter som var felplacerade och det var det. Jag orkar inte tänka. Nä, gradun får faktiskt vänta nu tills vädret tillåter. 

I stället för gradu kan man ligga framför en fläkt och spela Cooking Madness - så infernaliskt roligt spel! Spela det! Jag e ju som en 10-åring som dras till allt färgglatt så alla kulörta maträtter man ska klicka fram i racerfart e precis i min smak.

Men hur firade jag min födelsedag då? Ja, jag gjorde inte en enda av de grejerna jag nämnde i föregående inlägg. Jag bakade inte. Vi gick inte till Gelatokiosken på glass. Och jag skrev definitivt inte på gradun. Jag städade, åt isglass och pizza, kollade OITNB och tog en välförtjänt födelsedagsnap. Det var allt jag orkade utföra.

Vönerpizzorna från Mardo's e inte äckliga kan jag säga er

 

P.S. Jag har skrivit en text om varför jag e vegan som ni kan läsa på Julias snygga blogg Grön i Åbo, läs här!

31.07.2018 kl. 10:38

It is my birthday.

En riktigt hjärtlig inledning i sann Dwight Schrute-anda. Idag fyller jag 26 och det e inte alls lika intressant som det faktum att jag e frisk!!! Tack och lov behövde jag inte fira dagen sängliggande i feberyra i alla fall. Kalaset fick jag skjuta upp för igår var jag trots feberfri ganska slö och stirrig fortfarande.

I stället kommer ett gäng kompisar hit imorgon så jag måste röra ihop en kaka åt dem, annars vänder de väl i dörren om ingen kaka finnes. Släktskapet får komma och reda upp resterna på söndag.

Idag firar jag nog inte desto mer än lite gradujobb och så kanske en glass från Gelatokiosken senare ikväll när man vågar sig ut i värmen igen. Från och med nästa vecka lovas det 21-23 grader i Hangö och HU jag längtar! 

Igår tog jag mig i alla fall ut ur huset och vi åkte till lande och åt en harmonisk söndagsmiddag, räddade en getingstucken moster som fraktades iväg med ambulans till sjukhuset (hon mår nog bra nu) och så spelade vi Mölkky. Vi åkte också ett varv till sommarcaféet Ivan & Alexander i Ingå. Veganbrownien var slut så jag drack ett glas saft - inte alltid så festligt att vara vegan men "du har valt det själv" hör jag min mor knorra ända hit. Och hon har alldeles rätt. 

Här satt vi under kastanjen och kaffekalasade med getingarna

30.07.2018 kl. 09:23

Sommarfeber

Igår mådde jag lite dåligt. På kvällen hade jag 39,5 grader feber och jag tror faktiskt att jag aldrig haft så hög feber förut. Jag mådde ändå förhållandevis bra? Värmeslagsfeber beter sig kanske lite annorlunda än vinterförkylningsfeber. Idag mår jag en smula bättre och hoppas må ännu bättre imorgon så att jag kan ställa igång söndagens kalas. Jag blir faktiskt lite bitter om även det här årets födelsedag blir en tråkig skitdag...

Så vad gör man när man ligger inne hela dagarna och tycker synd om sig själv? Sover. Dricker vatten och äter choklad. Tittar på tv. Scrollar på sin telefon. Lyssnar på poddar. Så inte så förfärligt stor skillnad jämfört med andra dagar med andra ord.

Jag tittade just på Moana på Netflix. Söt film. Nyttigt med barnfilmer som inte kretsar kring prinsar och prinsessor och deras lovelife. Ikväll ska vi börja se på sjätte säsongen av Orange is the New Black! Jag hoppas verkligen de skärpt till sig efter förra katastrofsäsongen, den gillade jag verkligen inte. 

27.07.2018 kl. 15:50

Ynklig

Kan ni tänka er att jag gjort något så jubelidiotiskt som att gått och skaffat värmeslag/solsting åt mig? Jag vaknade idag med på tok för hög kroppstemperatur och en huvudvärk som känns som att någon dragit Carlssons svångrem lite väl hårt runt skallen på mig. Varje gång jag tar mig an det stora projektet att kliva upp och stå på mina svaga ben så blir det nattsvart för ögonen och jag yrar runt några sekunder tills synen återvänder.

Förhoppligen går detta tillstånd över fort som fan för jag har verkligen inte tid med sånt här skräp. Jag e redan förbittrad över att jag var tvungen att avboka min frissatid idag (mitt hår mår om möjligt ännu sämre än vad resten av kroppen gör idag). Imorgon hade jag planerat att gå och moikka på alla hippien på Faces och på lördag ska jag ju baka kakor och städa inför kalaset på söndag! Ja, och så borde jag ju skriva också. Men det e en världslig sak.

Jag har i skrivande stund druckit åtminstone två liter vatten och beställt franskisar med Nicke när han kommer hem. För det enda man kan göra när man mår så här e att dricka vatten och äta saltigt. Det har jag läst på många tillförlitliga källor på internet. Enligt doktor.se var det inte helt omöjligt att min sjukdom var livshotande. Sku ju vara olyckligt att gå och dö så här just före sin tjugosjätte födelsedag.

Nu ska jag läsa slut Vi på Saltkråkan. Igår skrev jag på Instagram att Pelle var störig och några minuter senare låg jag i sängen och lipade när hans kanin dog. Sori Pelle, du får va hur störig du vill.

26.07.2018 kl. 13:03