Ett tjog frågor

Jag e mosig i skallen och försöker skjuta upp gradujobb så jag googlade "roliga bloggfrågor" och hamnade förstås på HanaPees blogg och *joink* så hade jag copy-pasteat hela listan och fördrivit en god stund med att svara på dem.

1. Om du fick välja att leva i en tv-serie, vilken skulle du välja att leva i då? 

Ja alltså det e väl ganska givet att man säger sin favoritserie här. The Office US. TÄNK att få jobba på Dunder Mifflin! Jag tror jag sku vara best buddy med Pam och Jim och så sku vi pranka Dwight hela dagarna tillsammans :'--)) Antagligen sku jag inte alls vara så cool utan hamna i annexet med Toby och säga upp mig efter en vecka. 

Ett annat alternativ e Gilmore Girls bara för att få bo i Stars Hollow! Sku bli ihop med Kirk och leva lycklig i alla mina dagar.

Kirk, din olycklige lilla sate

2. Vad ville du bli när du blev stor när du var barn?​

Spion och konstnär! Popstjärna och skådespelare! Jag har alltid siktat mot stjärnorna. 

3. Vilken är din favoritdoft?

Kattungar. Att sticka näsan djupt ner i pälsen och känna den där lite dammiga varma doften e lite knarkaktigt för mig. Det slog mig nu att det antagligen e det här som vissa människor upplever med babydoft? Något jag aldrig begripit.

 

Rim med sin bror före vi hämtade hem henne till oss

4. Om du var en stor stenbumling, var skulle du vilja ligga still då?

Kanske på kanten av ett stup för att ens känna någon form av spänning i livet? Nej, det låter inte alls som jag... Djupt in i en mörk, mossig skog antagligen.

5. Du får veta att jorden kommer gå under om tolv timmar. Vad gör du?

Slås av panik med resten av världen. Ligger sedan i sängen och håller Nicke i handen (tänk: det gamla paret i Titanic när skeppet går under) och låter världen sluka oss. När nästa civilisation gör en film av apokalypsen kommer alla gråta när de ser den tio sekunder långa scenen som gestaltar våra sista minuter i livet.

6. Vad tror du skulle vara annorlunda i ditt liv om du var av det motsatta könet?

Mycket. 

7. Vilket är ditt favoritverktyg?

Sax. Klipp klipp. Mycket i livet går att lösa genom att bara klippa bort det. Långa naglar, fult hår, oöppnade förpackningar, energikrävande relationer... 

8. Vad gör du om tio år?

Bra fråga eftersom jag inte ens vet vad jag gör om tre månader. Om tio år e jag 36 fräscha år och bor på landet någonstans med Nicke, Rim och kanske en till katt och en hund och lite getter eller får. Har förhoppningsvis fått någon form av litterärt erkännande eller så har jag helt gett upp med den ambitionen. Jobbar kanske som språkvårdare eller något annat häftigt.

9. Vilken är din bästa danslåt?

Vi har en Tina Turner-period här hemma eftersom vår köksradio endast får in Radio Aalto och de spelar Tina ca en gång i halv timmen. Mycket dansvänligt! 

10. Om du var skitbra på att sy, vad skulle du sy då?

Allt. Kläder, gardiner, sängkläder... Jag sku verkligen vilja behärska symaskinen, men få saker ger mig nervsammanbrott som handarbete.

11. Hur skulle du hantera det om du vann typ 108 560 000 euro?

Köpa ett hus ute i skogen/landet. Köpa så många djur jag har ork och råd med. Underhålla mig själv med att skriva böcker som ingen ens vill läsa, men vad fan gör det när man e RIK.

12. Vad tycker du om ordet hen?

Personligen använder jag ordet och tycker det e smidigt och fyller en funktion. Vill man inte använda det så låt bli, men bli för guds skull inte kränkt när någon annan gör det...

13. Vilket är ditt bästa recept och varför, får vara mat eller bak?

Nudelwok. Allt du behöver: en påse Mama nudlar med grönsakssmak, marinerad tofu och frysta wokgrönsaker. Krydda med fänkål, soja, curry osv... Serveras med rostade cashews och sweet chilisås. Tröttnar aldrig på den rätten.

Mmmmmm äts framför datorn tillsammans med valfri sitcom

14. Vad tycker du om köttkonsumtion?

Mja, finns ju bättre grejer att stoppa i mun enligt mig. Sånt med mindre blod, nitrit och metangaser till exempel :---) Just sayin'.

15. Är du beroende av något?

Klämma finnar och pormaskar i mitt fejs. Nicke har FÖRBJUDIT mig att göra det och om han kommer på mig med att göra det måste jag betala med 10 minuter ryggmassage. Det e förövrigt en valuta vi förhandlar med här hemma ganska ofta. Om någon t.ex. inte orkar föra ut roskis eller tömma diskmaskinen kan man få några minuter ryggmassage som betalning om man gör det. Mkt bra system!

16. Vilken musik triggar din nostalgiska sida mest och varför?

Melodifestivallåtar från början av 00-talet och snyftrock från typ samma tid. Tänk er Lena Philipsson och Takida! 

17. Vad gör dig riktigt förbannad?

När folk e elaka med varandra. Världens klyscha, men ve och fasa vad arg jag blir när något barn medvetet säger elaka saker åt någon annan på ordkonstträffarna. Samma gäller ju vuxna. T.ex. när man dimper ner i något kommentarsfält som bara går ut på att förminska och förnedra någon annan. Fy as vad arg jag blir.

18. Har du något riktigt bra husmorstips?

1) Ät rå ingefära när du känner att någon otäck snuva e på inkommande. 
2) ... Nehepp, det var allt. Har funderat många minuter nu, men kommer inte på något bra? Jag e väl inte så himla husmorig.

19. Finns det någon reklam du tycker är riktigt bra?

Jepp. Ipren-reklamen från början av 00-talet. Den där när en man utklädd till en tablett springer omkring och spelar gitarr och sjunger "Jag e Ipren den intelligenta värktabletten...". 

20. Är du lik dig nu, som du var när du var barn?

Döm själva:

Omringad av mina smådjur. Det här var min favoritlek från att jag var pytteliten till kanske 11-12? Minns ännu de där sista gångerna jag plockade fram alla grejer och bara insåg att nä.. det här e inte så kul längre. Och så började jag läsa Frida och sminka mig i stället. Nu föredrar jag nog djuren framom kroppshets och skönhetstips så jo, ganska lik e jag väl nog.

09.10.2018 kl. 10:02

Framtiden och jag

Framtiden står och bakom hörnet och lurar. Kyttar och kurkkar. Den låtsas vara lite skrämmande, den vill att jag ska vara nervös inför en oklar framtid. Framtiden skrattar lite tystlåtet med skadeglada ögon. Den vill att jag ska vara så skraj att jag klamrar mig fast vid första bästa lärarvikariat bara för att slippa stämpeln som arbetslös humanist. Framtiden e just en sån fräck jävel.

Men tyvärr. Jag e inte rädd eller ens nervös inför framtiden. Just nu ser jag fram emot att starta ett helt nytt kapitel i mitt liv. Ett liv utanför studielivet. Redan det e ju galet. Tänk att jag har gått i skola och studerat enda sedan jag var sju år gammal! Nu e det slut på det. Nu ska jag ut i arbetslivet så där påriktigt.

Spännande. Och jag har ju förstås en plan. Eventuellt totalt ogenomförbar, men det e en plan!

Hangöhimlen brann en kall oktoberkväll

08.10.2018 kl. 10:00

Just idag e jag bra

Jag sitter i bibban och känner mig OSLAGBAR. Igår satt jag hemma och kände mig totalt VÄRDELÖS och började nästan skriva mejl till min handledare för att meddela att jag omedelbart säger upp mig från detta avhandlingshelvete. Men SÅ (okej, nu räcker det med caps lock sori) samlade jag mig, började strukturera upp den avslutande diskussionen och idag har jag skrivit två sidor där allt jag säger låter smart, belevat och extremt pretentiöst. 

Kul det här med prestationsångest och den ohälsosamma berg- och dalbanan det innebär. Just idag känns det som världens busenkla mission att skriva klart slutdiskussionen och redigera hela dokumentet som nu börjar urarta och bestå av olagligt många sidor. Imorgon kanske jag har raderat allt och planerat ett nytt liv som cigarrullare i Honduras. Nästa veckas fredag ska jag skicka in en råversion av hela härligheten och då kommer Honduras antaligen kännas som ett rimligare alternativ än att bli klar från skolan. Det kommer och går liksom.

Men just idag e jag bra. Och e man så bra som jag e idag förtjänar man en utflykt till bokhandeln med unlimited shoppingpeng. Skoja ba, jag e fortfarande fattig fast jag e bra :--)

Kände mig lite gullig imorse och tog en bild där jag vinkar till mig själv

 

04.10.2018 kl. 14:09

Efterlyses: bra poddar!

Just nu lyssnar jag på ungefär fyra olika poddar som kommer ut med nya avsnitt en gång i veckan eller mera sällan. Jag behöver mer! Eftersom jag kör mellan Karis och Hangö ganska ofta e det trevligt att lyssna på något annat än radion hela tiden.

Helst ska det vara poddar som man kan skratta lite maniskt till när man kör i sin ensamhet eller när man e ute i skogen och plockar svamp. Alltså på måndagen gick jag omkring och frustade och gapflabbade högt och ljudligt när jag stövlade omkring i skogen. Jag lyssnade nämligen på senaste avsnittet av Skäringer och Mannheimer (när Anna berättar om sin simhallsincident, herregud vad roligt, stackars killen!). Det e så befriande att gå omkring i skogen och skratta liiite för högt.

Så tipsa mig om någon kul/smart/annars bara bra podd som jag kan börja lyssna på! Svenska, finlandssvenska, finska, engelska... allt går! Just nu lyssnar jag på Ted & Kaj, Skäringer & Mannheimer, Hietanen & Henriksson och Gott folk.

03.10.2018 kl. 10:21

Lelle Svamplös och Täktomkannibalen

Just nu e mitt huvud bara fullt av gradugnäll så jag besparar er det och klickar in lite bilder i stället. Jag började faktiskt skriva ett inlägg som sku handla om trevliga saker jag ser fram emot, men det slutade bara med gnäll så jag raderade det för er skull! Någon måtta får det vara. Titta vad jag har gjort de senaste dagarna i stället!

På torsdagen åt jag en väldigt högstadieinspirerad måltid och läste om högstadiedramatik. Boken ska jag diskutera vidare i ett annat inlägg, men kort och gott: underhållande!

Fredag, lördag och söndag åt vi mustig gryta med rödvin för att kompensera torsdagens nugget- och makarondelikatess. Fredag, lördag och söndag satt jag och skrev och funderade på en framtid utan halvfärdig avhandling.

Igårkväll kastade vi datorerna i väggen och gick till skogs. Jag ville plocka svamp (surprise) och har inte gett upp ännu med Hangös odugligt dåliga svamputbud. Vi åkte till Täktom och hittade absolut NOLL svamp. Sur och bitter fortsatte jag djupare in i skogen med Nicke hack i häl. Då kom han på kanske årets skojigaste nickname för mig: Lelle Svamplös. Skratt och applåder!

Men skratten tystnade när vi stötte på fortsättningen av mitt nordic noir-drama som ska utspela sig i Hangö. Mitt i djupa Täktomskogen hittade vi plötsligt ett bord med en verktygslåda på. Verktygslådan var ren och såg ny ut, men något halvfärdigt projekt syntes inte till. Mycket märkligt.

Sedan märkte vi att det löpte en elkabel längs med den mossiga marken och låt mig då förtydliga att vi befinner oss långt in i en ödslig skog utan hus och stugor i sikte. Våra fantasier skenade ju iväg och vi var bombsäkra på att vi hittat Täktomkannibalens tillredningsbord och att verktygslådan säkert var full av blodiga filéknivar. Elkabeln ledde nog till en murken liten stuga för att få ström till elektriska tortyrverktyg.

Vi gick ganska fort därifrån och skrämde upp varandra ordentligt. När Nicke nös skrek jag till så högt att kråkorna störtade iväg från grantopparna och barren regnade ner över oss...

Täktomkannibalen. Blir det en storsäljare måntro?

Nicke springer för livet medan Täktomkannibalen följer hans flykt från trädtopparna där hen håller till i väntan på nya byten. Det e möjligt att Täktomkannibalen har övernaturliga egenskaper. Kanske hen seglar mellan tallarna likt en flygekorre? 

01.10.2018 kl. 11:06

Nordic noir-moment i Hangö

Igår gick jag ut i skogen och plockade svamp (läs: hittade sju trattkantareller och gick sedan resterande två timmar och sparkade på alla kakkasvampar jag hittade). Nåja, ingen nöd på torpet för det, jag hade sällskap av en bra pod så jag tassade fridfullt djupare och djupare in i skogen. Tills jag tappade bort mig. 

Det började mörkna och det lovades regn så jag ville helst hitta hem före det blev beckmörkt och skyfall. Jag gick och gick och gick och så kom jag plötsligt ut vid hamnen. Det var obegripligt för mig och trodde att jag hade gått flera kilometer, men när jag tittade på Google maps så var det ändå rätt begripligt.

Jag kom ut vid Lillmärsan och det blåste riktigt rejäla höstvindar in från havet. Jag gick upp på berget och stod där och kände mig allsmäktig. Det enda jag hörde var havets och vindens vrål och ett metalliskt gnisslande från vad jag tror var bryggorna. Gniiiiii-gnooooo-gniiiiii-gnoooooo, så lät det. Molnen var svarta och solen hade tackat för sig, inte en människa sågs till varken vid hamnen eller vid industriområdet längre bort. Min telefon hade 6% akku kvar så podden hade fått tystna i fickan. Gniiiiii-gnooooo, skrek den ynkliga bryggan.

Det slog mig att det här var ett äkta nordic noir-moment. Den gnisslande bryggan kunde gott vara ledmotivet till ett kallblodigt mord och vem som helst hade kunnat knuffa mig över bergskanten där jag stod och så hade jag plaskat ner i havet och slagit huvudet i vassa stenblock och dödendött. Så det lilla författarhjulet började ju självfallet snurra på så infernaliskt. Ett mordmysterium i Hangö. För tro mig när jag säger er att det finns få platser i världen som e kusligare än Hangö om hösten. 

Så nu har ännu en berättelse rotat sig. Hangö som så många förknippar med baden baden och glada kex ska få visa sitt sanna jag. Här finns nog en och annan hemlighet som vilar i de oskyldigt gulliga hamnbodarna. Och om de inte finns så ska jag hitta på dem.

Fick ingen bild från mitt nordic noir-moment igår, men Hangö e ju också fint och najs i september!

28.09.2018 kl. 09:46

Vad jag skulle hetat om pappa fått bestämma och andra fun facts

En populär typ av blogginlägg verkar vara de här "tio saker ni inte visste om mig" och eftersom jag inte orkar ta tag i några egna unika idéer så skriver även jag ner åtta fun facts om mig som ni eventuellt inte visste från tidigare. 

 

1. Jag har spytt i en roskis i Finlandiahuset i Helsingfors.

Jag gick i lågstadiet och var med i en teatergrupp som uppträdde på något semi-fancy finlandssvenskt kulturevenmang i Finlandiahuset. Jag fick magsjuka och det blev lite akut läge så jag fick dyka med huvudet före i en förnäm liten papperskorg i en aula full av folk. Fina minnen. Minns speciellt bra några fina damer som rynkade på näsan och tyckte antagligen att jag var oförskämd. Det var ju inte direkt ett lustigt litet hyss jag hade för mig :---)

2. Jag brukar gråta till låten My Immortal av Evanescence när jag kör bil.

Den här låten lyssnade jag på väldigt mycket som bräcklig tonåring och jag tror att det undermedvetet lockar fram extrema känslor av sorg som jag inte riktigt förstår vad de grundar sig i. Jag köpte en Evanscence-cd till min gamla bil och jag märkte att varje gång My Immortal började spela så trillade tårarna ner för kinderna oberoende vilket humör jag var på. Jag körde glad i hågen på självaste julafton till lande och bölade lite i bilen och direkt som låten var slut var jag glad igen och redo för bjällerklang. Obegripligt.

3. Jag har aldrig provat på snus eller ren tequila.

Och har inga planer på att göra det heller.

4. Jag följer inte en enda influencer på sociala medier.

Jag har aldrig brytt mig om den typen av bloggar eller konton. Nu när de dessutom främst går ut på att sälja produkter så lockar det ännu mindre, men jag har aldrig brytt mig om influencers som Kenza, Blondinbella och gänget. 

5. När jag inte får sömn så räknar jag upp filosofer i alfabetisk ordning.

Jag ligger vanligtvis minst en halv timme och snurrar och funderar före jag somnar, men ibland går det flera timmar. Men jag har en tankelek jag brukar ägna mig åt vid såna tillfällen. Jag började med det här i gymnasiet efter att jag hade läst Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva där hon skrev om den här tankeleken. Man ska alltså i alfabetisk ordning hitta på filosofer, typ Aristoteles, Berkeley, Comte, Descartes osv... Nåja, man behöver ju inte göra det med filosofer, men det passade bra just då eftersom jag läste till studentskrivningarna. Jag brukar göra det med länder, städer, karaktärer från en serie eller liknande. Tips, tips!

6. Leverlåda e det absolut vidrigaste som finns.

Jag e övertygad om att leverlåda e något tortyrmedel man tvångsmatat fångar med för att tvinga fram information. Så fruktansvärt äckligt! Jag minns med fasa när man tvingades äta det i lågstadiet. Hela skolan och till och med skolgården luktade AS de dagarna. Svetten bröt ut i pannan när jag satt med tallriken framför mig och såg med fasa hur den där aluminiumlådan passades från unge till unge och närmade sig för varje sekund. Jag fyllde tallriken med grynost och riven morot och tog max en tesked leverlåda som jag försökte gömma under tillbehören. Ibland hade man skarpa lärarinnor som tog det som sin livsuppgift att se till att alla minsann i alla fall hade SMAKAT och då stannade klockorna och dygdig som man e tog man en gaffel med lever och sköljde ner med flera glas vatten. Alltså jag har faktiskt ett minne av att jag låtsades eller intalade mig själv att jag var sjuk någon gång när jag visste att det var leverlåda till lunch, sori mamma! Fy fan vilket trauma.

7. Mina favoritprogram på tv e Sinkkuillallinen och Neljät häät.

Jag har aldrig varit ett big fan av reality-tv, men den brittiska versionen av Sinkkuillallinen och den amerikanska av Neljät häät fastnar jag alltid för. Jag har till och med lyckats lura Nicke att börja titta på det och nu sitter vi som klistrade och väntar på slutet då det avslöjas om de blev ett par i slutet av Sinkkuillallinen eller vem som vinner bröllopsresan till Karibien i Neljät häät. 

8. Om pappa sku ha fått bestämma sku jag ha hetat Lisa.

True story, men mamma sa nej och så fick jag heta Leona i stället. Lisa e ett coolt namn så jag hade inte haft några problem med det, men jag e väldigt nöjd med mitt lejonnamn.

Bonus: jag finner det orimligt underhållande att klippa in hattar på bilder av min katt.

Vet inte om någon annan tycker det e roligt, men jag har fortfarande inte fått något hatiskt dm på Instagram efter mina toklustiga storyn. 

27.09.2018 kl. 10:24

Mina fyra karriärer

 • Min karriär som magisterstuderande går relativt bra. Gradudokumentet består av 51 sidor! Nu återstår analys av fyra artiklar, slutdiskussion och sammanfattning. Och så redigering av hela härligheten på det. Jag kommer lipa när jag skickar in den här avhandlingen eftersom jag har utvecklat någon form av Stockholm Syndrome gentemot den. Jag hatar den för att den tar all min energi och fritid, men samtidigt vårdar jag den ömt och vill för guds skull inte att något ont ska hända den.
   
 • Min karriär som ordkonstledare går bra. På måndagen fick jag en teckning på en randig gris med texten "jag älskar Leona och tycker mat är got", vet ej hur bilden och texten ska tolkas i relation till varandra men jag väljer att tro att det var rart! På tisdagen försökte jag föreslå ett lämpligt datum för höstlovspaus var på hela gruppen brölar "neeej vi vill int ha nån paus!". Jag förklarar att jo det måste vi eftersom jag inte får lön för mer än 12 gånger per termin. Då börjar gruppen planera en insamling för att samla in lön åt mig så att vi inte behöver hålla någon paus :')))) 
   
 • Min karriär som författaraspirant går tidvis bra. På senaste har jag inte hunnit skriva så mycket skönlitterärt, men jag jobbar på med råmanuset lite nu och då. Just nu består det av 21 kapitel om jag minns rätt. Jag befinner mig i ett avgörande brytningsskede för huvudkaraktären och det e svårt att smidigt flytta hela handlingen från en miljö till en annan och introducera nya karaktärer utan att det blir en allt för banal gubben-i-lådan-effekt. 
   
 • Min karriär som svampplockare går inte alls bra. Det finns bara flugsvamp i skogarna här i Hangö...
   

27.09.2018 kl. 09:25

Svampig lördag

Förutom att sitta vid datorn och skriva gradu och bok har jag gjort lite sånt här:
 

Svängde förbi höstmarknaden och åt nudlar och vårrullar. Gott, men inte 12€-gott. Nicke köpte en plåttavla och så var det bra så. 
 

Igår tassade jag omkring i skogen i 1½ timme och hittade inte en enda kantarell eller trattis. Men jag hittade två karljohan som jag skivade på pizzan vi lagade senare och det var ju jättegott! Dom här på bilden vågade jag inte plocka pga ser giftiga ut. Google var ingen hjälp när jag försökte klura ut vad det var för lila drogsvampar jag hittat...
 

Den här skivade jag också på pizzan och det var inte alls gott.

...

:----)

skämt
 

Sen kom Allis och Lonny och spelade spel och drack vin med mig. Angenäm kväll!

23.09.2018 kl. 10:45

Kryddig pumpasoppa

Mamma odlar bland mycket annat pumpor och vi provar på nya recept hela tiden så att de inte går illa. Pumpapajen som jag och Allis försökte oss på blev ingen succé så nu provade jag på pumpasoppa i stället. Mycket bättre! Den blev riktigt god och e full av nyttigheter! Jag inspirerades av ett recept från VEGO, men gjorde som vanligt precis som jag själv ville och bytte ut lite ingredienser och plockade in lite annat som jag råkade ha hemma.

 

Pumpasoppa

1½ kg butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk sriracha
1 msk curry
1 burk kokosmjölk á 400 ml
2 dl havremjölk
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
citron
olja för stekning
valfria kryddor t.ex. tandori masala som jag använde
färska örter t.ex. thaibasilika, basilika och dragon
krutonger  
 

1. Skala pumpan och kärna ur den. Skär pumpan i mindre bitar.

2. Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i olja i en stor kastrull.

3. Tillsätt pumpabitarna, ingefära, curry, sriracha, kokosmjölk, havremjölk, vatten och buljongtärningar.  Koka upp och låt koka 10-15 minuter eller tills pumpabitarna e riktigt mjuka.

4. Mixa soppa slät med en stavmixer och tillsätt citron, alla goda kryddor och örter du har där hemma.

5. Servera med färsk dragon och krutonger! 

Behind the scenes

21.09.2018 kl. 12:13