Positive mental attitude

Idag är* min första programlösa dag på länge. Jag har haft lite svårt att varva ner på senast, men nu har jag tre hela dagar på mig att bara ladda. Det enda vettiga jag ska göra idag är att språkkorrigera Nickes slutarbete och det kan man göra liggandes i soffan med katten på magen så det känns inte ens jobbigt.

Om någon annan än min mamma undrar hur mina stressexem mår kan jag berätta att de ser bättre ut idag! Igår frågade ett av ordkonstbarnen varför jag e så röd i fejset och när jag sade att jag har en hudsjukdom såg de alla ut som att jag hade sagt att jag har cancer. "Det är inte farligt, det är bara störande" förklarade jag för dem och vi kunde i godan ro fortsätta diskutera finlandismer. Imorgon tror jag faktiskt att jag ska våga mig ut bland folk och gå och sätta mig i en mörk biosalong och titta på Bohemian Rhapsody!

Nu ska jag fortsätta min välbehövda händelselösa dag. Jag lämnar er med en terapi-gif:

 

*Jag gör ett försök just nu med att börja skriva är i stället för e här på bloggen. På senaste har jag blivit mer och mer irriterad på att jag skriver det och att det smittar av sig i andra texter jag skriver. 

07.11.2018 kl. 10:10

Hundra år av feministisk argumentation

*Det här inlägget är en del av mitt avhandlingsarbete där jag på ett populärvetenskapligt sätt sammanfattar min forskning och låter offentligheten ta del av den. Inlägget är en omarbetning av det här inlägget jag skrev i september för att tydliggöra vissa aspekter och snygga till språket lite för att våga visa det för min handledare. Hej Lotta!*

 

"Vad skriver du egentligen gradu om?" undrar folk ibland.

Och då förväntas man ju ha ett rappt svar för att låta som en person som faktiskt vet vad den sysslar med. När jag inte är på humör att diskutera mitt livsverk desto mera så svarar jag "feministisk/politisk argumentationsanalys", men det är inte riktigt hela sanningen. Jag gör nämligen inte en fullständig argumentationsanalys, utan bara en del av en sådan. Lite fusk med andra ord.

Min avhandling har titeln Hundra år av feministisk argumentation – En diakron analys av argumentationsmedelsbruket i tidskriften Astra 1919–2018. Jag granskar tolv debattartiklar hämtade ur den finlandssvenska feministiska tidskriften Astra som funnits i snart ett helt sekel. Jag utreder vilka sorts argumentationsmedel skribenterna använder för att övertyga läsarna. Jag gör nedstamp i årgångarna från år 1919, 1939, 1959, 1979, 1999 och 2018 för att se vilka argumentationsmedel skribenterna använder och om det eventuellt går att se någon typ av trend i argumentationsmedelsbruket. Dessutom studerar jag om valet av tema eller fråga som skribenten lyfter fram i sin text påverkar valet av argumentationsmedel. Min forskning är också ett bidrag till den finlandssvenska retorikforskningen som i skrivande stund är ett väldigt outforskat område. Min avhandling åskådliggör hur den finlandssvenska feministiska retoriken såg ut i tidskriften Astra och kan eventuellt ge en indikation på hur den feministiska retoriken såg ut i bredare finlandssvenska sammanhang.

Vad är ett argumentationsmedel kan man då undra. Ett argumentationsmedel kan kategoriseras som ethos, logos och pathos. Ethosargument är argument som skribenten använder för att stärka sin auktoritet eller personlighet t.ex. genom att inta en viss maktposition, hänvisa till erfarenheter eller visa sig humoristisk. Logosargument är argument som talar till läsarnas förnuft och som ofta är faktabaserade. Pathosargumenten är de argument som skribenten använder för att väcka känslor.

Med hjälp av en analysmodell har jag granskat de tolv artiklarnas argumentaionsmedelsfrekvens genom att kategorisera bruket av ethos-, logos-, och pathosargument som mycket, ganska mycket, finns eller saknas. Mitt resultat visar att pathosargument är det mest använda argumentationsmedlet, logos det näst mest använda och ethos det minst använda argumentationsmedlet. Det är inte helt oväntat i och med att pathosargument ofta är väldigt starka i politiska debatter där medborgarnas skyldigheter och rättigheter ofta fungerar som ett tacksamt lockbete för att väcka engagemang. Jag hade förväntat mig att ethosargument skulle användas betydligt mera eftersom den tidigare forskning jag stött min avhandling på visar att ethos ofta är det starkaste argumentationsmedlet i liknande debatter. Orsakerna till att mitt material inte innehöll lika mycket ethosargument kan bero på de känslosamma teman som artiklarna handlade om eller att skribenternas ethos, eller auktoritet, var så pass känd bland allmänheten att de inte behövde anpassa sina texter till att anta en auktoritär roll. Många av skribenterna var nämligen politiker, forskare och författare som hade ett väletablerat primärethos och behövde därför inte lyfta sin egen auktoritet i texterna för att uppfattas som tillförlitliga.

Jag kunde inte identifiera några tidstypiska trender i bruket av argumentationsmedel. Däremot kunde jag hitta vissa trender i de teman och frågor som diskuterades i artiklarna. I artiklarna från 1919, 1939, 1959 och 1979 handlade majoriteten av artiklarna om samhälleliga orättvisor mellan kvinnor och män, medan artiklarna från 1999 och 2018 tog upp ämnen som tangerade populärkultur och sexuella trakasserier. Alltså kan jag konstatera att på basis av mitt material har den feministiska debatten utvecklats från breda och allmänna frågor till smala och mer specifika frågor.

Så här såg Astra ut 1939, 1959, 1979 och 1999!

 

Tips!

För den intresserade kan jag tipsa om att de allra första årgångarna av Astra hittas här! Det är riktigt intressant läsning. Tänk att argumentet "Det är faktiskt år 1919, ska vi verkligen behöva tjata om kvinnans lika rätt till *valfri patriarkal orättvisa* än i denna dag?" användes redan då. Till alla modiga kämpar som för hundra år sedan offrade så mycket bara för att de vågade kalla sig kvinnosakskvinnor - tack!

06.11.2018 kl. 11:11

Post-gradu stress syndrome

På fredagen lämnade jag in gradun. Det var med skakiga fingrar jag skickade iväg mejlet. Jag hade förväntat mig att inlämningen sku innebära lyckorus och festfeeling 24/7. Riktigt så kalasigt har det kanske inte varit. 

Jag har varit så otroligt trött ända sedan fredagen. Vissa dagar har jag powernappat två gånger och ändå somnat gott när jag lagt mig i sängen. Mina stressexem i ansiktet e riktigt odrägliga, men jag hoppas att de ska avta så småningom. Annars måste jag gå till läkare än en gång och säga "hej min hud e idiotisk" varpå en läkare med huvudet på sned säger "försök att int stressa så mycket så blir det nog bra :---)". Tack för tipset!!!!!

Långvarig stress rinner inte ur kroppen bara så där huxflux. Den fejdar sakta ut och jag hoppas att jag ska samla ihop lite energi till slutet av veckan så jag orkar fira farsdag i Åbo.

Det här kanske låter deppigt, men jag e ju nog enormt glad över att ha lämnat in gradun! Jag e bara så fruktansvärt trött. Bara jag återhämtat mig ska jag återgå till att vara ett sprudlande energiknippe igen. 

Inte ens Snapchats snyggfilter räddar mig just nu...

Så här ser det ut. "AS" sa min kära syster i all välmening. Lite asigt e det nog, men det värsta e att det känns obehagligt att le eftersom den inflammerade huden blir torr och stel. Så därför sitter jag mest hemma och ser sur ut just nu.

Livet med atopisk hud, who knew att det var så störigt? Jaja, man kan ha betydligt värre sjukdomar så jag ska väl sluta gnälla.

05.11.2018 kl. 20:01

Malta

Det har blivit dags för några bilder från vår resa till Malta!  Resan bestod av en hel del gradujobb för min del och slutarbetesjobb för Nickes del, så vi hann inte riktigt med allt kul vi hade tänkt oss. Men vi besökte både Valletta och Mdina som var de två viktigaste målen på resan!
 

Vi bodde i St. Julian's som e en mindre ort några kilometer utanför huvudstaden Valletta. Själva orten bestod mest av hysteriska partygator och souveniraffärer, men vårt hotell var väldigt trevligt! Vi bodde på ett Radisson Blu-hotell lite utanför centrum, bra val!

Hotellet var fint och fräscht med fina utrymmen både ute och inne.

Men det absolut bästa var maten och det faktum att det fanns FLERA veganska alternativ på menyn. Och nästan allt var gott! En mango cheesecake jag åt sista kvällen när vi beställde room service var riktigt äcklig, men allt annat var very bueno!

St. Julian's kvällstid. Malta e ju pyttelitet så de flesta städer e byggda i våningar med massa trappor och backar för att maximera ytan. Kan ju vara farligt förstås när man ska stappla hem efter krogen och så trillar man ner för 356 trappsteg och plumsar ner i havet.

Extremt god pizza! Jag skröt ju om veganutbudet på hotellet, men det visade sig att det inte var det minsta svårt att hitta djursnäll mat på resten av ön. Dessutom ordnades ett evenemang på Malta under förra veckan, Meat Free Week, där flera hotell och restauranger deltog för att utveckla sina gröna menyer. Ojoj, vad det värmde lilla hjärtat.

Vi besökte Valletta två gånger och det var en stad som överträffade alla mina förväntningar! Så himla fint och mys. Hela stadskärnan e även den uppbyggd av trappor och trånga gränder där caféer, restauranger och affärer samsas om de små ytorna, men desto större utbud av turister. 

Trots att vi reste i slutet av oktober så var det mycket turister igång ännu. I centrum av Valletta var det till och med svårt att få plats på uteserveringarna. Mest var det italienare, vilket inte e så konstigt eftersom det tar 90 minuter med färja mellan Malta och Sicilien. 

Tips från coachen: ta bekväma skor på om du besöker Valletta. Vi gick upp och ner så många gånger att när vi väl hittat en uteservering vi fick plats på och suttit där en stund så var jag riktigt skakig i benen när det var dags att stiga upp. 

Och så fick jag sendrag pga vätskebrist förstås. Men det ser ju ganska trevligt ut ändå, inte sant? 

Vi besökte den gamla huvudstaden Mdina. Tyvärr hade vi allt för lite tid och kläder på oss (jag) för att hinna se allt den här staden hade att erbjuda. Den här dagen var det blåsigt, regning och kallt och vi åkte med en hop on hop off-buss utan tak så jag höll på att frysa ihjäl i min somriga outfit.

Om jag åker tillbaka till Malta kommer jag absolut tillbaka till Mdina! Här har de till exempel spelat in delar av Game of Thrones, men det hann vi inte alls titta närmare på den här gången. Det var kul i alla fall att tassa genom labyrinten som staden består av.

En sista bild från vår sista kväll på Malta. Fullmåne och havsutsikt e ju inte den fulaste kombon direkt.

02.11.2018 kl. 19:29

Welcome to the house of stress

Just nu känns det som att vårt hem e impregnerat i stress och förväntan. Det känns i luften på något vis. Vi orkar inte laga annan mat än gröt och färdiga soppor. När vi inte sitter framför varsin dator slänger vi oss i soffan och somnar framför Friends. Min atopiska hy visar också att stressnivån inte e riktigt nådig just nu, jag har röda utslag runt näsan, munnen och ögonen och lite på benen. Nästa vecka torde allt vara över och vi kan skåla skumpa varje dag om vi så vill. 

Nicke ska presentera sitt slutarbete på fredagen och fast han säger "nää jag e int stressad" så e det svårt att tro honom när han i sömnen mumlar "Hej, jag heter Niklas Puumala och jag..." och viftar med händerna för att verka lite cool o nonchalant. Själv sitter jag och väntar på mina sista kommentarer från handledaren och målar förstås upp worst case scenarios där jag ombeds skriva om hela kapitel typ. Jag drömmer inte om gradun på nätterna, men däremot drömmer jag om störiga familjemedlemmar. Förra natten var det mamma som stod i badrummet och skrek med gnällig röst om vem som hade stulit hennes parfyyym. Jag vaknade av att jag ropade högt "MEN HÅLL KÄFT!!!". Sori mamma, det var fräckt sagt, jag vet.

Stress e inte så najs, men när man har en tydlig deadline på när den kommer vara över så går det ändå att uthärda. Idag ska jag åka till lande och äta pasta med mamma efter jobbet. Om jag inte blåser bort förstås, höststormen här i Hangö e rätt crazy just nu. Ajö!

Rim har alltid tyckt om att ligga på axlarna och att hon börjar bli lite baktung gör ingenting tycker hon. När hon börjar kana ner så hugger hon bara klorna i axlarna och det e ju skönt för ingen :---)

Igår var det snöigt! Perfekt före för en med sommardäck på bilen. Det gick över förväntan bra, förutom en lyckosam glidning genom en otrafikerad korsning. 

30.10.2018 kl. 09:36

Hemma

Ojoj, vad bloggen fått lida denna månad. Men nu e jag hemma och försöker finslipa gradun så jag vågar skicka in den för en sista granskning imorgon. Nästa vecka e det tack och hej och ni behöver aldrig mer läsa en rad om hur tråkigt det e att skriva avhandling! LOVAR OCH SVÄR!

...förutom ett inlägg där jag ska presentera mitt analysresultat, sorry sorry, men det ingår nu för tiden även ett utåtriktat element där jag ska upplysa hela vida världen om min forskning vare sig ni vill det eller inte. 

Annars då? Här hemma i Hangö e det kallt. Lite snöslask till och med. Det var 28 grader när vi åkte taxi från St. Julian's till flygfältet på torsdag och 0,5 grader när vi landade i Helsingfors. Det e liksom dags att duka fram glöggen och pepparkakorna nu. 

Jag ska blogga lite mer om Malta sen när jag hinner. Ville bara titta in och gnälla lite och säga hej. Oki, back to work:

Det finns alltid en passande The Office-gif att illustrera inlägg med när jag inte orkar ladda upp egna bilder

 

27.10.2018 kl. 15:09

Hej från Malta

Det var ju lite oförskämt att låta bloggen stå tom en vecka och flyga iväg till Medelhavet utan att säga ett knyst. Men nu har jag plockat fram datorn från kappsäcken för att ägna en dag åt gradubearbetning på hotellrummet.

Malta e väldigt gemytligt! Varmt och mysigt, men mest e jag överraskad över hur god mat man får här. Till och med den jobbiga veganen blir mätt. Med förra årets Portugalresa i färskt minne, där jag levde på ris och broccoli i en vecka, så e det inte alls tokigt att få äta sig mätt på allt möjligt gott här. 

Jag ska reseblogga mer detaljerat när jag kommer hem, men nu ska jag jobba för att hinna gå ut och semestra lite ännu medan solen skiner. Ajö ajö!

Här står jag och odlar solexem 

21.10.2018 kl. 11:43

Veckoslut för själen

Jag har haft veckoslut! Länge sen sist. Ett veckoslut utan gradudeadlines kändes verkligen uppfriskande kan jag säga er. Det känns som att själen fick komma fram och leva lite igen och inte bara hjärnan och skrivmotoriken.

Jag har fixat vår lilla gårdsplätt i höstskick, med andra ord har jag plockat bort mögliga svampar som invaderat vår gräsmatta och skördat min citrontimjan som jag hängt på tork här i köket. Vi har lagat egen pizza och druckit skumpa till den bara för att vi kan.

Vi har tittat på semidålig komedi på Netflix (Office Christmas Party, 2,5 stjärnor av mig) och ätit chips. Sen somnade vi på soffan till ett mycket allmänbildande naturprogram. Och så har vi gått på kaffedejt med kompisar och tassat runt i skogen.

Sen avslutade vi hela härligheten med lite hederlig söndagsangst när jag inte kom på något vettigt program för dagens ordkonstträff. Men det får bli musikquiz eftersom de önskade "musiktema - och int nån sån där fiolmusik!!!". Vet ej om barn tar för givet att alla över 20 lyssnar på klassiskt eller om det e jag som personligen sänder ut såna vibbar?

Söndagsangst å sido var det ett utmärkt veckoslut. Nu känner jag mig redo för en händelsefull vecka med ordkonst, handledning, kompishäng och Malta på torsdag!

Vi gick ut i skogen för en *photoshoot* som om året hade varit 2010.

Men det var ju allt för fint väder för att låta bli!

På mig blev det inga vettiga bilder eftersom jag likt Chandler Bing inte kan se normal ut på foton...

Told you.

Sen blev jag sur pga ser alltid ut som en idiot på alla bilder och kommer aldrig bli fotomodell...

Tack och adjö, det var allt för denna gång! 

15.10.2018 kl. 09:33

Höstläsning

Nu e det lagom länge sedan jag bokbloggade. Läsandet har åter en gång saktat in för att ge utrymme för Netflix i stället. Jag e så trött på kvällarna att jag orkar just och just hålla ögonen öppna när jag lagt mig till rätta i soffgropen som jag omsorgsfullt format sedan 2013.

Men under de senaste veckorna har jag hunnit med två finlandssvenska ungdomsromaner, en kort berättelse för vuxna och ett humoristiskt samlingsverk som jag kan tänka mig att passar från 15 år och uppåt. 

Drottningen i kassan av Erika Petersson 

Den här komedipärlan började jag läsa igårkväll, men kan redan nu konstatera att den e guld! Boken varvas med tweetar, anteckningar och längre texter om hur Erika som butiksbiträde får tackla jobbdagens motgångar inom kundbetjäning. Humorn e helt i mitt tycke och det faktum att hon räcker upp ett självklart fuck you-finger till allt som heter språkligt korrekt gör att jag gillar den ännu mer. Bör läsas av alla som jobbar inom kundservice, men ännu hellre av alla som någongång har skällt ut ett stackars biträde.

"Det är som terapi fast tvärtom." 
Kundbetjäning <3

 

Ditt livs affär av Fredrik Backman 

Jag gillar de här korta berättelserna av Backman. Jag gillar ju det mesta han skrivit så ingen surprise där. I Ditt livs affär berättar en medelåldersman om hur livet inte blev som han tänkt sig och hur han låtit sin relation till sin son smulas sönder för att i stället jobba jobba jobba. Den här boken bjuder inte på skratt eller tårar, det är den för kort för. Så berörd blir jag sällan, men Backman brukar vanligtvis lyckas med det.

"Jag övergav dig, men jag övergav dig åtminstone överst på behovstrappan." 

 

ZOO! #2 Hjärtattack av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström

ZOO!-serien består hittills av två delar, det här e den andra, och handlar om Atlas som försöker få sitt högstadieliv att löpa på trots både stora och små dramatiska incidenter. Det e lite som en moderniserad och betydligt mera woke version av Bert. Medan Bert var ganska korkad och typiskt grabbig så e Atlas både emotionellt och intellektuellt smart (på gränsen till besserwissig). Och roligare än Bert, överlägset! Illustrationerna av Pentti Otsamo sku jag lätt kunna tänka mig att tapetsera väggarna med. Jag ser en lysande affärsidé i att börja sälja lite merchandise, jag vill i alla fall en sticker på Felicia i riddarrustning och redo för fight med sin oukkidoukki-sköld.

"... och hennes ansikte närmade sig mitt, och jag var livrädd att hon skulle märka att det var väckelsemöte i mina byxor och tältet var uppspänt och fullt av lovsång och mirakel."

 

Älgflickan av Malin Klingenberg

Den här boken vill jag ju inte lämna tillbaka till bibban bara för att den e så snygg där den ligger på mitt nattduksbord. Och riktigt mysig var den också! Johanna har börjat högstadiet och tvingas dribbla det sociala livet med hennes främsta hobby: skogen. Nya bekantaskaper i form av vänner, förälskelser och älgar öppnar upp för ett helt nytt kapitel i hennes liv. Boken tar dessutom upp ämnen som rör djurrätt som förstås står mig nära hjärtat och jag blir extra glad när såna ämnen lyfts upp i ungdomslitteratur.

"Att vara på fest är nästan intressantare än älgar."

11.10.2018 kl. 14:08

En riktigt hederlig lägesrapport

Idag ska jag bjuda er på en riktigt hederlig lägesrapport. Vad händer i livet just nu och för en tid framöver:

  • jag skriver på min avhandling förstås. Nu e nog själva textköttet (vidrigt ord, men det passar ju bra) så gott som klart så jag håller på med redigeringen. Imorgon ska jag skicka in hela härligheten åt min handledare och på onsdag får jag veta hur mycket som måste åtgärdas före den e klar. Riktigt påriktigt klar. Så klar att jag aldrig behöver se den igen.
  • igår lagade jag en så gudomligt god makaronilåda. Nicke beskrev den som magisk och jag tyckte inte ens att det var en överdriven beskrivning. Väntar på lunchtider så jag får hugga in i den igen.
  • nästa onsdag åker jag som sagt till Åbo en sväng och efter det kommer Salon/Oulun kuningas a.k.a mina god vän Ansku till Hangö och så går vi och firar Lovis som fyller sitt första levnadsår dagen därpå.
  • på torsdagen åker jag och Nicke till Malta med hans mamma och syster. Det e lite rörigt att åka iväg på semester just nu när vi båda håller på med våra slutarbeten, men resan bokades redan i februari och då visste vi ju inte riktigt hur busy people vi sku vara just den här hösten. Men kul ska det bli! Vädret lär variera mellan åskstormar och soliga 25 grader.
  • när jag e hemkommen från Malta återstår bara några dagar (12!) till deadline. Efter den 6.11 börjar mitt nya liv. Och det livet börjar med att jag ska liva upp den här bloggen med både fräschare design och innehåll!

Okej: graduläget, makaronilådan, kompishäng, semester och bloggen - det var det jag ville berätta om idag.

Jag läste en gång ett inlägg där någon föreslog att man skulle skriva helhetliga blogginlägg och inte röra ihop massor av lösa trådar i ett och samma inlägg för att uppnå en rent kvalitativt sett BRA blogg. Min blogg e allt annat än det. Ibland vill jag skriva vettiga inlägg som folk begriper sig på och ibland vill jag bara dumpa över alla lösa tankar i ett inlägg på det här viset. 

Två snaps från igår: dagens outfit och kvällens sysselsättning.

Dagens outfit borde verkligen göra comeback. Och då menar jag dagens outfit á la 2010 då storbloggarna köpte sina kläder från affärer som normalt folk faktiskt hade råd med och fotade suddiga spegelbilder i sina skitiga sovrumspeglar. Låt mig demonstrera:

Huppari - Gina Tricot (rea ofc)! Löpartights - Lidl! Sockor - julklapp från förra decenniet! Scrunchie - ngn affär i Tallinn.

11.10.2018 kl. 09:31