Januarilitteraturen

Under januari hann jag med tre självbiografiska verk, en kriminalroman, ett seriealbum och en essäsamling. Alla har varit bra och några till och med jättebra! Nedan följer några korta kommentarer om mina läsupplevelser.

Kring denna kropp av Stina Wollter

Jag lyssnade på denna som ljudbok och njöt! Jag är orimligt kräsen då det kommer till ljudboksuppläsningar, men Stina Wollters mjuka sagoröst passade perfekt till den hårda självbiografiska berättelsen hon delar med sig av. Den här berättelsen bjuder på kroppspositivism, feminism, sorg, skratt och kärlek. Kärlek till kroppen, konsten och människorna omkring oss. Jag vill bli Stina när jag blir stor. Fem av fem!

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Denna kriminalroman konsumerade jag som ljudbok, dock inte lika njutsamt som föregående verk. 19-åriga Stella sitter häktad misstänkt för mord och läsaren får ta del av rättsprocessen och händelserna kring mordet ur både föräldrarnas och Stellas eget perspektiv. En snyggt uppbyggd kriminalroman, men ingen nagelbitare direkt. Personligen störde jag mig enormt på den del av boken som var skriven ur Stellas perspektiv. Språket kändes löjligt och hela Stella-karaktären verkade orealistisk i sin kontext. Men all in all en helt okej läsupplevelse, tre av fem!

Mitt liv som gift av Anna Mannheimer

Den här boken skulle jag nog aldrig brytt mig om om den hade varit skriven av någon annan, men Anna Mannheimer (som poddar med Mia Skäringer) är ju bara för rolig. Det här är ett lättsmält hopkok av roliga kåserier, listor och kommentarer som tangerar för- och nackdelarna med att dela sitt liv med en kronisk optimist när man själv råkar vara raka motsatsen (relatable). Roligt, men stundvis lite dammiga genusvinklar i mitt tycke. Fyra av fem.

Lilla Berlin So last year av Ellen Ekman

Serier är så underskattad vuxenlitteratur! Det finns ju hur många genialiska serieskapare som helst där ute och Ellen Ekman är en av dem. Jag har följt lilla_berlin på Instagram i flera år och senast jag var på bibban plockade jag med mig det första seriealbumet. Det är ett så simpelt sätt att kommentera samtiden på ett humoristiskt vis, men samtidigt kan jag bara tänka mig hur svårt det måste vara att göra de här serierna för att alltid ha något nytt att komma med. Men i Lilla Berlin dyker det ständigt upp nya samhällsfenomen värda att kommentera! Fyra av fem.

Nuckan av Malin Lindroth

Åbokklubben bjuder alltid på bra lästips och den här gången nappade jag på Nuckan efter att de hade delat med sig av sina intressanta tankar kring denna. Malin Lindroth skriver självbiografiskt om sitt liv som nucka och hur man blir bemött och värderad (både av andra och sig själv) då man lever utanför tvåsamhetsnormen. Jag lyssnade på den här boken så jag kunde inte klistra in små post it-lappar som jag annars gör med böcker när jag läser något extra minnesvärt. Men skulle jag ha haft en fysisk bok skulle den varit full av såna lappar! Så mycket smart och obekvämt i ett litet format. Fem av fem.

Och hjärtat, det var mitt av Sara Ehnholm Hielm

Det har tagit hela januari att ta mig igenom den här essäsamlingen. Det betyder inte att den varit trög eller svårläst, tvärtom. Eftersom essäerna byter tema och ämne titt som tätt så har det krävts andrum och reflektion mellan dem för att bearbeta det jag läst. Och visst är det visa ord som förtjänar alla lovord de fått. Vissa essäer blev tunga att läsa eftersom de blev för litteraturteoretiska och det kändes som jag kolliderat med kurslitteraturen från littvet igen. Jag tyckte mest om essäerna som bottnade i Ehnholm Hielms eget liv och skrivlust och skrivplåga. Fyra av fem.

31.01.2019 kl. 21:44

Höstläsning

Nu e det lagom länge sedan jag bokbloggade. Läsandet har åter en gång saktat in för att ge utrymme för Netflix i stället. Jag e så trött på kvällarna att jag orkar just och just hålla ögonen öppna när jag lagt mig till rätta i soffgropen som jag omsorgsfullt format sedan 2013.

Men under de senaste veckorna har jag hunnit med två finlandssvenska ungdomsromaner, en kort berättelse för vuxna och ett humoristiskt samlingsverk som jag kan tänka mig att passar från 15 år och uppåt. 

Drottningen i kassan av Erika Petersson 

Den här komedipärlan började jag läsa igårkväll, men kan redan nu konstatera att den e guld! Boken varvas med tweetar, anteckningar och längre texter om hur Erika som butiksbiträde får tackla jobbdagens motgångar inom kundbetjäning. Humorn e helt i mitt tycke och det faktum att hon räcker upp ett självklart fuck you-finger till allt som heter språkligt korrekt gör att jag gillar den ännu mer. Bör läsas av alla som jobbar inom kundservice, men ännu hellre av alla som någongång har skällt ut ett stackars biträde.

"Det är som terapi fast tvärtom." 
Kundbetjäning <3

 

Ditt livs affär av Fredrik Backman 

Jag gillar de här korta berättelserna av Backman. Jag gillar ju det mesta han skrivit så ingen surprise där. I Ditt livs affär berättar en medelåldersman om hur livet inte blev som han tänkt sig och hur han låtit sin relation till sin son smulas sönder för att i stället jobba jobba jobba. Den här boken bjuder inte på skratt eller tårar, det är den för kort för. Så berörd blir jag sällan, men Backman brukar vanligtvis lyckas med det.

"Jag övergav dig, men jag övergav dig åtminstone överst på behovstrappan." 

 

ZOO! #2 Hjärtattack av Kaj Korkea-aho och Ted Forsström

ZOO!-serien består hittills av två delar, det här e den andra, och handlar om Atlas som försöker få sitt högstadieliv att löpa på trots både stora och små dramatiska incidenter. Det e lite som en moderniserad och betydligt mera woke version av Bert. Medan Bert var ganska korkad och typiskt grabbig så e Atlas både emotionellt och intellektuellt smart (på gränsen till besserwissig). Och roligare än Bert, överlägset! Illustrationerna av Pentti Otsamo sku jag lätt kunna tänka mig att tapetsera väggarna med. Jag ser en lysande affärsidé i att börja sälja lite merchandise, jag vill i alla fall en sticker på Felicia i riddarrustning och redo för fight med sin oukkidoukki-sköld.

"... och hennes ansikte närmade sig mitt, och jag var livrädd att hon skulle märka att det var väckelsemöte i mina byxor och tältet var uppspänt och fullt av lovsång och mirakel."

 

Älgflickan av Malin Klingenberg

Den här boken vill jag ju inte lämna tillbaka till bibban bara för att den e så snygg där den ligger på mitt nattduksbord. Och riktigt mysig var den också! Johanna har börjat högstadiet och tvingas dribbla det sociala livet med hennes främsta hobby: skogen. Nya bekantaskaper i form av vänner, förälskelser och älgar öppnar upp för ett helt nytt kapitel i hennes liv. Boken tar dessutom upp ämnen som rör djurrätt som förstås står mig nära hjärtat och jag blir extra glad när såna ämnen lyfts upp i ungdomslitteratur.

"Att vara på fest är nästan intressantare än älgar."

11.10.2018 kl. 14:08

Sniff skriver gradu

Jag sitter pliktskyldigt på en av bibbans olagligt obekväma stolar och jobbar så förbaskat flitigt. Jag skickade just iväg ett dokument på 25 sidor åt min handledare som jag ska träffa på torsdag. Jaja, jag vet att jag sa att det sku vara minst 30 sidor då i ett skede, men sen blev jag ju dödssjuk och så ska man ju faktiskt ha mål för att veta när man misslyckas. 

Men jag känner mig inte misslyckad alls utan ganska motiverad. Så där i gradumått mätt. Ingen normal typ e väl topptunnor rasande motiverad att skriva vetenskapliga avhandlingar. Nåjo, nog finns det såna också, men jag sällar mig inte till det gänget. 

Över till roligare stoff: igår läste jag Kometen kommer för jag sa ju att jag var skamligt oinsatt i the real Mumin. Jag kom på mig själv med att identifiera mig liiiite för mycket med Sniff. Han e så gnällig, han e snål, han e liten och skör. Och han älskar kattungar och mat. Precis som jag.

När vi var på Muminmuseet i Tammerfors fanns alla originalutgåvor av Muminböckerna uppställda och vid min svans vad snygga de var! Inte alls lika tråkiga som den här ovan. Jag sku utan tvekan köa hela natten och betala dyra pengar för en färggrann originalutgåva. Muminmuggar dock, neeh, not ma thang.

Det här avsnittet e så on point för att beskriva min odödliga kärlek för katter och hur de bara inte kunde bry sig mindre om jag så blev överkörd av en buss rakt framför nosen på dem. Det e nåt med den där svårflörtade divaattityden jag bara dras till. 

13.08.2018 kl. 14:45

Sommarläsning

Jag läser inte riktigt i samma takt längre som jag gjorde för några år sedan. En orsak e min syn. Jag borde gå till optikern för jag har nåt lite lurt med mina ögon och blir helt snurrig och trött av att läsa böcker med liten text. Mina billiga läsglasögon e så grumliga redan att jag ser knappt igenom dem...

Lösningen har i det här fallet varit att välja böcker med stor text och då har det blivit en del barnböcker faktiskt. Barnböcker ger mig ibland så mycket mer att fundera på än romaner skrivna för vuxna. Det finns så mycket smart och finurligt i dem! Och bilder! Jag tycker faktiskt vuxenromaner gott kunde pyntas av lite bilder. Ingen sku klaga, jag lovar.

Under sommaren har jag bland annat läst tre barn/ungdomsböcker och tre romaner av finlandssvenska författare. Alla med tillräckligt stor text för att mina gamla glasögonlösa ögon ska klara av dem.

Harry Potter och De vises sten av J.K. Rowling och illustrerad av Jim Kay. Jag har ju läst igenom HP-böckerna för några år sen (ja, det tog lite längre för mig än resten av 90-talisterna för att fastna för denna magiska värld) och nu har jag börjat samla på de här uuurtjusiga illustrerade utgåvorna. Den e bara så jäkla tung så man orkar ju inte släpa med den nånstans så läsningen går lite långsamt. En utmärkt presentidé e de här böckerna i alla fall!

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Den här finfina utgåvan från 1965 hittade jag på loppis och det e nåt så infernaliskt charmigt med gamla barnböcker. Saltkråkan e ju bästa sommaridyllen att fly till när det känns lägligt. Och Tjorven e mitt spiritanimal. Dock tycker jag så synd om Malin som e tvungen att bo och trivas med fyra mansbebisar av högsta rang. Jag tycker särskilt mycket om hur stor roll djuren spelar i den här berättelsen. Båtsman e lite som en mystisk allvetande gestalt som vet och kan allt men säger inget...

Glasblåsarns barn av Maria Gripe. En riktigt kuslig berättelse om två barn som kidnappas av en godhjärtad man för att föras till hans kalla, sura fru som gåva. Sensmoralisk och spännande! 

Vad heter ångest på spanska? av Michaela von Kügelgen. En lättläst debutroman som utspelar sig i Ecuador där juridikstudenten Erika försöker reda ut sitt liv. Tempot går i rasande fart, ibland kunde berättelsen fått sig ett lyft genom att stanna upp och gro lite på stället. Titeln kanske kan få en att tro att det lär bli en deppig och grå story, men jag uppfattade den mer som en chic lit/feel good och lite bad-roman. 

Inlandet av Elin Willows. Även detta en debutroman och om vi i föregående bok hade ett rallytempo så har vi totala motsatsen här. Inlandet utspelar sig i Norrland och allt går långsamt, allt e tyst och det händer nästan ingenting. Och ändå e den här romanen det bästa jag läst i sommar! För den e så lågmält tilltalande och språket bara rinner över sidorna som glittrande ordströmmar. Jag väntar ivrigt på flera romaner av Willows!

Se till mig som liten är av Kaj Korkea-aho. En debutroman med 10 år på nacken som jag bara inte har tagit mig tid att läsa tidigare. Jag gillade den, men inte lika mycket som Gräset är alltid mörkare på andra sidan och Onda boken. Det som jag fascineras av mest e skildringen av den Österbottniska religiositeten som känns så exotisk för denna profana västnylänning.

02.08.2018 kl. 11:32

Kulturkritikern rapproterar: Vasa LittFest

Det här veckoslutet har jag rusat runt hela Vasa och varit litterär och kulturell och allt sånt där som blivande moddalärare måste vara. Vasa LittFest har kalasat på under veckoslutet och det e det som jag och mina moddalärarbuddies har deltagit i.

Igår lyssnade vi på en hel hög författarintervjuer. Det var delvis intressant och delvis så otroligt pinsamt att hela publiken helst ville krypa under sina stolar och gömma sig.

  • Ett tips till ALLA som någonsin intervjuar någon: förbered smarta, konkreta frågor och formulera dem så att ditt intervjuobjekt fattar vad du säger.
     
  • Ett tips till ALLA som någonsin blir intervjuade av någon: titta på människan som intervjuar dig eller titta på publiken. Om du tittar ut i tomma intet eller på dina skor medan du berättar om ditt författarskap kommer jag aldrig läsa dina böcker.

Paneldiskussionen med Kaj Korkea-aho, Janina Orlov och Johan Unenge var absolut bästa programpunkten jag deltog i. Riktigt intressant diskussion kring skönlitteraturens framtid och utveckling! Insiktsfulla frågor och svar och underhållande på samma gång. 10+ från framtidens moddalärarkollegium! 

Idag tassade vi iväg till Sweet Vaasa för att lyssna på Ellen Strömberg och Monika Fagerholm. Två författare jag såg fram emot att lyssna på och inspireras av, men tyvärr var det så dåligt arrangerat att jag bara blev irriterad och besviken. Folk (som inte verkade det minsta intresseade av programmet) satt och brunchade medan alla som påriktigt var intresserade av diskussionen fick trängas längs med väggarna med ampra damer som ställde sig rakt framför en så att man såg absolut ingenting. Gänget på scenen skulle ha förtjänat ett mycket bättre utrymme än det som erbjöds. Men jag blev ändå taggad på att läsa Ellens bok så den ska jag försöka få tag på snarast!

Vasa LittFest lämnade en hel del att önska, men jag e ändå glad och nöjd med att man fått tag i så många spännande författare och för det mesta duktiga moderatorer! Tack och bock.

En snap jag hann ta så länge jag lyckades se ens lite av vad som försiggick på scenen. 

18.03.2018 kl. 13:30

Läst, lyssnat och sett i februari

Sista februari och då e det väl på sin plats att redogöra för vad jag har använt mina sinnen till förutom att planera lektioner och leka lärare.

 

Böcker

Stolthet och fördom av Jane Austen. Jag lyssnade på den här som ljudbok och nä, jag gillade inte. Den var säkert banbrytande på 1800-talet, men nä. Jag fick riktigt obehag av den.

Flykten från läger 14: Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger av Blaine Harden. Jag lyssnade på den här också och det var riktigt spännande att lära sig lite mera om Nordkorea och allt fuffens som sker där. Berättarrösten var riktigt störande, men jag stod ut. 

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs. Lite mera kärleksdrama, denna gång i form av ett lesbiskt par med olika social och ekonomisk bakgrund. Den kändes säkert jättefräsch på 90-talet då den publicerades, men idag har den nog tappat ganska mycket av sin charm. Sista 200 sidorna skumläste jag för att jag blev så uttråkad på deras drama.

Ankomsten av Shaun Tan. Jag läste den här grafiska romanen under en lektion som jag var med och auskulterade och det var nog månadens bästa läsning. Grafiska romaner e så häftiga!

 

Filmer 

Solsidan - förvånansvärt rolig! Jag e inget HC Solsidan-fan när det kommer till tv-serien, men filmen var riktigt bra och vi skrattade nästan pinsamt högt många gånger i biosalongen.

Känn ingen sorg - jag snubblade över den här på Netflix och klickade i gång den bara på skoj. Det e en svensk film som baserar sig på Håkan Hellströms låttexter (den handlar inte om honom egentligen, han e bara med några minuter i filmen och spelar en gatumusikant). Jag tyckte om den! Dramatisk och feel good på samma gång.

When we first met - en Netflix-romcom som var riktigt underhållande. Adam DeVine (han som spelar Andy i Modern Family) spelar huvudrollen och gör det med bravur. Tips: sätt på denna en krabbissöndag och avnjut en kopp kaffe. Så gjorde jag.

Irreplaceable you - en annan Netflix-film som inte riktigt lyckades med något. En lovestory där tjejen blir diagnostiserad med cancer låter ju bekant och det brukar funka på mig. Men det som gör den här filmen så misslyckad e humorn. Mörk humor som framförs på ett glättigt sätt gör att hela helheten rasar samman som ett korthus. Riktigt bottennapp. 

 

Tv-serier

Breaking Bad S1-5 - hehe, jag såg hela serien på väldigt kort tid. Den var bra, men tyckte bäst om de två första säsongerna och så hade jag hoppats på en lite mer dramatisk grande finale. Ändå glad över att Jesse inte dog, hurra! Stackars lillen ändå som han fick lida genom hela serien. Sensmoralen: drugs are bad och everybody dies.

New Girl S5-6 - mjäh. Jag e nog för gammal för den här serien har jag insett. Jess e bara störande och vaaarför tog de tillbaka Megan Fox? Sämsta skådisen kanske någonsin. Jag tycker egentligen bara om Winston, han kunde få en egen spin off tycker jag! Med Ferguson ofc.

28.02.2018 kl. 10:05

Läst och sett i januari

Böcker jag läst i januari: 

- Kärlek liksom av Johannes Ekholm. Riktigt jobbig protagonist, men tyckte boken var bra eftersom den väckte så mycket frågor och reaktioner hos mig. Det var verkigen en ***läsupplevelse***.

- Min katt Jugoslavien av Pajtim Statovci. Bra bok om migration, skam och familjerelationer. Vi läste den som kurslitteratur och har analyserat sönder den så jag e lite trött på den nu, men läs för all del!

- Pojkarna av Jessica Schiefauer. En ungdomsroman med övernaturliga fenomen och genustänk. Fin kombo!

- Själarnas ö av Johanna Holmström. Jag var så taggad på den här boken, men måste erkänna att jag blev liiite besviken. Tidvis allt för slow tempo för min smak och jag hade velat läsa mer om sjukdomarna och behandlingarna. Jag förväntade mig mer med tanke på hypen.

 

Filmer och serier jag sett i januari:

- The Door in the Floor (film). Riktigt bra film baserad på John Irvings roman A Widow for One Year. Märkliga relationsdraman och visdomspärlor.

- Grace and Frankie, S4. Jag vill ju bli som Frankie när jag blir stor så det e inga konstigheter med att jag gillar den här serien mucho mucho. Tyckte dock Lisa Kudrows (PHOEBE!) roll var tråkig i den här säsongen, stendumma blondiner känns som billiga romcom-knep från 2001. 

- The Girl from the Song (film). Smörig film om två youngsters in looove, men oj vad fin den här filmen e! Musiken e bra, festivalmiljön e bra, skådisarna e bra och man blir lite kär i båda huvudrollerna. Svart humor och så lite peaceloveandunderstanding funkar alltid för mig!

- Black Mirror (serie). Jag har kollat lite sporadiskt utvalda avsnitt eftersom jag tycker en del e tråkiga faktiskt. Men de flesta avsnitten e bra och välgjorda. Jag har blivit lite foliehatt efter att ha sett den här serien och har nu tejpat en pappersbit framför webcameran, heh.

Och en teater jag sett i januari:

- Den första dagen på Wasa Teater. Mjah.. alltså den här pjäsen gjorde inget större intryck på mig och jag var ganska likgiltig genom hela framträdandet. Den gamla tanten var ju jättebra, men resten kändes mest som ett kollage av PK-frågor som de ville belysa men sällan riktigt problematiserade. Och så hade de ansträngt sig å det yttersta för att locka fram gråten hos publiken. Vilket dock lyckades eftersom jag efteråt fann mig själv på toaletten med tre söndergråtna damer som tyckte det var ALLDELES FANTASTISKT RÖRANDE. Jag log snabbt och kände mig som en robot programmed not to love :---))))

30.01.2018 kl. 13:51

Leona/26/Hangö

Jag skriver, läser, äter, ser på TV och pajar min katt. 

Och så bloggar jag om det.


Follow me

facebook

instagram

bloglovin'

goodreads

linkedin