Bulgursallad med kikärter

Long time no recept hörni! Igår var jag hurtig och gick på en uppfriskande promenad, men jag gick så långt så att jag inte orkade gå till butiken efter det. Därför blev det åter en gång så att jag rörde ihop en rätt på endast ingredienser jag hittade i köksskåpen.

Denna gång blev det en varm bulgursallad med grönsaker och kikärter. En mycket god och färgglad middag. Så simpelt då man kan slänga i vad som helst. Jag hade till exempel lite ledsna grönsaker jag ville göra mig av med i stället för att slänga, gud förbjude! Jag brukar ofta göra liknande rätter när jag har tofu som måste ätas upp.

Om man är rädd för bulgurvete kan jag trösta er med att det enligt mig inte är någon märkbar skillnad på bulgur och couscous. Bulgur är lite fiberrikare och klumpar inte ihop sig som couscous därför brukar jag föredra det.

Bulgursallad med kikärter

2 dl bulgurvete + 4 dl vatten + salt
1 gul paprika
3 morötter
½ rödlök
1 förpackning kikärter 
gurka
oliver
tomater
lite överblivna salladsblad
sesamfrön
kryddor: salt, peppar, soja, sriracha, italiensk örtblandning

 

Gör så här:

1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.

2. Skär paprika, morötter och rödlök i strimlor och stek i olja tills de är tuggvänliga (inte för mjuka!).

3. Skölj av kikärterna och häll dem i stekpannan med grönsakerna och låt dem få lite färg. Krydda grönsakerna och kikärterna med alla goda kryddor du hittar där hemma. Snåla inte! Gillar du starkt rekommenderar jag en skvätt sriracha och någon orientalisk kryddning. Annars kan du krydda med örter som basilika och timjan.

4. Hacka gurka, oliver och tomater och blanda ner med bulgur. Servera allt i en stor skål och släng på lite salladsmix och sesamfrön. Ät och fröjdas!

08.01.2019 kl. 11:45

Kryddig pumpasoppa

Mamma odlar bland mycket annat pumpor och vi provar på nya recept hela tiden så att de inte går illa. Pumpapajen som jag och Allis försökte oss på blev ingen succé så nu provade jag på pumpasoppa i stället. Mycket bättre! Den blev riktigt god och e full av nyttigheter! Jag inspirerades av ett recept från VEGO, men gjorde som vanligt precis som jag själv ville och bytte ut lite ingredienser och plockade in lite annat som jag råkade ha hemma.

 

Pumpasoppa

1½ kg butternutpumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk sriracha
1 msk curry
1 burk kokosmjölk á 400 ml
2 dl havremjölk
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
citron
olja för stekning
valfria kryddor t.ex. tandori masala som jag använde
färska örter t.ex. thaibasilika, basilika och dragon
krutonger  
 

1. Skala pumpan och kärna ur den. Skär pumpan i mindre bitar.

2. Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i olja i en stor kastrull.

3. Tillsätt pumpabitarna, ingefära, curry, sriracha, kokosmjölk, havremjölk, vatten och buljongtärningar.  Koka upp och låt koka 10-15 minuter eller tills pumpabitarna e riktigt mjuka.

4. Mixa soppa slät med en stavmixer och tillsätt citron, alla goda kryddor och örter du har där hemma.

5. Servera med färsk dragon och krutonger! 

Behind the scenes

21.09.2018 kl. 12:13

Chokladzucchinikaka & höstte

Jag sa ju att jag bakade en fenomenalt god zucchinikaka tidigare i veckan. Mamma hade bakat en variant till sitt födelsedagsfirande och det blev succé! Hon hade dessutom glasyr och grejer på den, men jag blev lat och tyckte inte ens att det behövdes pga kakan e så saftig och smakrik alldeles så som den är i sin enkelhet. Jag ber om ursäkt på förhand för den fula bilden där kakbiten ser ut som en svart hög av valbar oaptitlig substans. Men den e god! Lovar och svär!

Det ursprungliga receptet e amerikanskt så därför e måtten lite underliga. Men det e inte så noga. Men lägg inte ugnen på 350 grader celsius som jag gjorde en gång :-------))))) Det var visst fahrenheit receptet menade, men jag tänkte inte så långt just då och tyckte att jävlar vad hett de där muffinsarna ville ha det. De blev inte goda.
 

Chokladzucchinikaka

1,25 dl olja
2,8 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,75 dl mjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
5 dl riven zucchini (typ en normalstor zucchini)
 

1. Lägg ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop olja, socker och vaniljsocker.

3. Rör ihop alla torra ingredienser i en annan skål och blanda sedan med den oljiga sockerblandningen. Se till att du har kakao hemma så att du inte behöver köra till butiken i formulaspeed för att köpa mera mitt i bakningen :-) *based on a true story*

4. Riv zucchinin och blanda ner i smeten.

5. Häll i en form och grädda i ca 30-40 minuter. Jag hade en ganska liten form så kakan blev tjock och därför tog det ganska länge. Den kan vara lite kladdig i mitten ännu när man tar ut den, det gör inget!

6. Låt svalna så att du inte bränner tungan din glupska jävel. Också based on a true story.

Alltså den här bilden e ju skrattretande med tanke på att det e kakan jag försöker promota... 

Höstte

Koka en kopp kryddigt höstte till dig och din vän, alternativt låtsasvän, genom att koka upp vatten i en kastrull med en påse valfritt te och släng med en kanelstång, färsk ingefära i mindre bitar och kryddnejlika! Gott!

När teet e uppdrucket plockar du bort tepåsen och slänger den i roskis, men resten av grejerna i kastrullen häller du i en kanna och fyller med kranvatten och ställer i kylskåpet! Det blir också gott! Vatten med höstkryddor. Antagligen en million dollar idea jag kunde bli rik på, men bohem som jag e så bryr jag mig inte om sånt.

 

12.09.2018 kl. 15:33

Enkla burritos med bönor och tofu

Studielivet kickar i gång för många om några veckor och man återvänder till sin lilla lya, hektiska schema och magra ekonomi. Och jag vet att 'vad ska jag äta idag-dilemmat' inte e störtkul. Så här kommer ett riktigt enkelt och billigt recept som det blir många portioner av! Och rejält mättande e det också eftersom det innehåller både bönor och tofu. 

Bön- och tofuburritos
(8 portioner)

1 brk krossade tomater med örter
1 brk vita bönor i tomatsås
1 hackad rödlök
1 vitlöksklyfta
½ brk majs
+ en skvätt sriracha om man vill ha lite fire i det hela

250 g tofu
soja
tacokrydda
olja

tortillabröd (rekommenderar de gjorda på majsmjöl!)
avokado
riven mjölkfri ost
salsa (eller sweet chilisås om man glömmer köpa salsa...)

1. Fräs lök och vitlök i en kastrull. Rör ner krossade tomater, bönor, majs och sriracha. Koka upp.

2. Smula tofun i en oljad panna och låt tofusmulet få lite färg. Krydda med soja och tacokrydda eller whatever floats your boat!

3. Ta ett tortillabröd och sleva upp en slev böngryta och en slev tacotofu och fyll på med exempelvis avokado, ost och salsa. Ät.

Har nu ätit dessa som lunch och middag i två dagar. Still good!

10.08.2018 kl. 23:48

En rosa vägg

I många år hyste jag agg mot färgen rosa. Jag tror det främst hade att göra med att jag var skrikigt rödhårig och rosa och rött e ett allvarligt no-no. Men på senaste har jag börjat gilla rosa i rimlig mängd igen. Eller orimlig, för på lördagen målade vi en hel vägg chockrosa i hallen. Och det blev SÅ fint!

Titta titta så fint det blev! Nu letar vi efter en stor, rund spegel med smal ram att spika upp på väggen. 

Vi sku posera framför vår rosa vägg, men det var svårt att få till rätt vinkel så att färgen på fotot ens lite sku motsvara verkligeheten...

Fotogenisk kaffepaus. Nicke tycker jag e så bra på att "rada upp saker så det ser snyggt ut", både när det gäller matportioner och typ bokhyllor. Så det e alltid min uppgift här i hemmet - att rada upp saker snyggt och prydligt.

Kokosbollarna e btw gjorda på 10 dadlar, 2½ dl havregryn, 3/4 dl kokosolja, 1½ msk kakao, 2 msk kaffe och en nypa salt. Löjligt goda!

11.06.2018 kl. 10:55

TofuwrapZ

Nu när jag bor ensam så blir det ofta så att jag köper ingredienser till nåt hopkok och så äter jag av det hopkoket hela veckan för jag kan ju inte gå och köpa en vårlök och 50 gram tofu som sku vara rimligt till en portion. Nej, jag måste köpa ett knippe med tio vårlökar och minst 200 gram tofu som jag sen måste trycka i mig dagarna i ända för att de inte ska gå illa.

Så nu har jag ätit tofuwraps tre dagar i rad. Tur att de e goda. Recept? Okej då.

Tofuwraps
(2 stycken, rimlig lunchportion för mig)

1 vårlök
50 gram naturell tofu
1 näve frysta ärter
½ dl kokosgrädde
2 tortillabröd
salta jordnötter
soja
tacokrydda
salt & peppar
sweet chili-sås

1. Hacka löken och skär tofun i små gulliga tärningar. Stek upp alltsammans så att tofun får lite färg. Skvätt på soja.
2. Häll i grädden och ärterna och krydda. Låt allt puttra på en minut eller två.
3. Värm tortillabröd i mikron. Skopa på en slev tofufyllning, salta nötter och sweet chili-sås. Ät. Gott!

 

21.04.2018 kl. 16:56

Veganska amerikanska pannkakor

Jag har nu ätit pannkakor fyra dagar i rad. Orsak: K-menus hasselnötskräm som smakar Nutella och Mignonägg. Förfärligt sött och sliskigt och gott. Har doppat banan, choklad och fingrar i den där burken hittills. Yep, jag gör en och annan klassisk peanutbutter fingers á la Joey Tribbiani i den burken.

Nåja, nog om mina oanständiga matvanor. Pannkakor var det ju tal om och jag skröt om dem igår och lovade delade med mig av recept. Så det ska det bli!

Veganska amerikanska pannkakor

6 st ganska små, passlig portion åt en hungrig person!

1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 nypa kanel
1 dl havremjölk/grädde
½ dl vatten

Och så snurrar man ihop allt till en ganska lös smet och steker små prydliga pannkakor. Äts med jordnötssmör, hasselnötskräm, banan och kokosflingor. A-YUM!

 

15.04.2018 kl. 20:00

Snickerskex för den lata *vegan*

Jag gillar ju att laga mat och baka göttigt, men let's face it jag e ingen master chef och jag e verkligen int en sån som försöker sig på recept som kräver mycket tid eller ingredienser.

Därför förenklar jag ofta recept och det gjorde jag även igår när jag ville ha lite fredagssnacks och svängde ihop några snickerskex. Tre ingredienser och en frys e allt som behöv.

Ingredier:

några digestivekex
några matskedar jordnötssmör
några rader choklad

(Jag lagade 4 kex och bredde på ca 1 matsked jordnötssmör per kex och så smälte jag 3 rader choklad, det blev bra - men man kan ju flexa hur man vill!)

Gör så här:

1. Rada ut kexen på en tallrik och smeta på lite lagom med jordnötssmör på varje kex.

2. Smält chokladen och ringla sen över kexen tills det känns lämpligt chokladigt.

3. Smula lite krossade kex över eller hackade salta nötter (jag glömde köpa såna så därför blev det kexsmulor på i stället, men det funkade bra!).

4. Ställ i frysen så att de stelnar. Sen var det klart! Easy peasy lemon squeezy.

De flesta digestivekexen e vegan friendly, men det lönar sig att kolla innehållsförteckningen ändå! Brunbergs mörka choklad e min ständiga go to-ingrediens, passar i alla lägen!

27.01.2018 kl. 10:06

Pastasallad i dagarna tre

När jag och Allis anlände till Vasa på fredagen var vi vrålhungriga. Efter några timmars shopping i Citymarket och Minimani slängde vi ihop en pastasallad. En riktigt jäkla go en!

Vi kokade lagom med fusillipasta och stekte färdigmarinerad tofu i små tärningar tillsammans med cashewnötter. Så hackade vi lite gurka, tomat, spenat och hivade i en halv burk gröna oliver because oliver e life. Sen snurrade vi ihop allt i en skål och åt med riklig mängd röd pesto och vitlöksdressing. Idag slängde jag några torra brödbitar i stekpannan med salt och tacokrydda och fixade på så vis lite knapriga krutonger till. Smarre smarre!

Nu ska jag fortsätta läsa en stund och ladda upp för skolstart imorgon! Fniss, känns nästan pirrigt att gå i skola igen så där på heltid. Länge sen sist så jag e riktigt taggad!

07.01.2018 kl. 20:28

Morotspuckar med jordnötssås *vegan*

Igår provade jag på ett nytt recept och det blev så jäkla gott. Som vanligt inspirerades jag av ett recept i VEGO-tidningen men modifierade det lite. Det är så enkelt och går snabbt så passar bra en gråslaskig torsdag som idag när man har bråttom att gräva ner sig i soffan under några filtar.

Morotspuckar (ca 15 stycken)

1½ dl salta nötter
2-3 morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
½ dl skorpmjöl
1 tsk röd currypasta (eller srirachasås/chili/något som ger lite hetta)
1 tsk riven ingefära
Kryddor: salt, peppar, nejlika, kanel, curry eller helt vad som faller dig in. Jag använde en orientalisk kryddblandning som heter Sju kryddor, tipstips!
Olja att steka i

1. Mixa nötterna. Riv moroten och hacka löken och vitlöken. Mixa det med nötterna så att det blir en smet.

2. Blanda i resten av ingredienserna.

3. Forma små puckar av smeten och stek gyllenbruna. (Eller försök i alla fall. Jag är skitdålig på att "steka gyllenbrunt" och det syns på bilden längre ner...)

4. Servera med ris, jordnötssås och något grönt.

 

Jordnötssås

1 msk matolja
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk crunchy jordnötssmör
½ tsk röd currypasta (eller något annat med hothot)
1 msk sojasås
1½ dl havregrädde
1 msk sweetchilisås
En skvätt citronsaft

1. Blanda allt och koka upp. 

2. Klart!

Det kanske inte ser så förfärligt smakligt ut med svartbränd mat, men jag lovar att det var jättegott!

26.10.2017 kl. 14:09