Veganfavoriter från Lidl och loppisfynd

Jag handlar ganska sällan i Lidl eftersom där inte finns mina basic varor (Rainbow havremjölk och Alpro soyghurt till exempel). Men idag handlade jag bland annat fryst falafel som är riktigt god och prisvärd, chokladkex och så har de ibland världens godaste tabbouleh men den hittade jag inte idag. Jag ska kocka ihop en marockansk gryta senare idag så det sku ha passat bra med det. De där grönsakspirogerna har jag inte smakat på förut, men hoppas de är bättre än de där i grön förpackning som man får i S- & K-marketarna. Yök en syö.

Jag gick på loppis och fyndade lite. Ett fint pussel som jag antagligen kommer få nervsterv på när jag inser att det saknas bitar, men det kostade 1 euro så well well. Jag har aldrig läst något av Sandra Beijer så nappade åt mig den här och Vilhelm Mobergs Utvandrarna gillade jag a looot så hoppas den här är bra. En grön vas tyckte jag att jag behövde också. 2,50 för hela kalaset! I love loppis.

Publicerad 12.10.2017 kl. 14:59

Nya nosar i fårhuset

Det har flyttat in fem nya får i min mosters fårhus. De är crazycute och jag ska gå och paja på dem snart. De heter Maja, Pia, Pirkko, Terhi och Tarja. Inga pjåkiga fårnamn om ni frågar mig.

Publicerad 11.10.2017 kl. 13:35

Jag fick en diagnos

Okej, livet känns några kilo lättare nu. Jag har gått till läkaren och fått medicin, jei. Jag har fått min uppsats opponerad  och skämts lite över hur mycket jag stressat över den... För tillfället är livet betydligt trevligare alltså.

Jag orkade alltså inte vänta på min läkartid som jag hade bokad nästa vecka så jag tog första bästa tid till allmänläkare. En natt fick jag stiga upp klockan tre på natten för att duscha och kyla ner mina ben. Klockan sex på morgonen fick jag göra det igen. Så ni kanske fattar att jag varit lite bitter på livet. Läkaren konstaterade att jag har atopisk hy och exemen är helt klart stressrelaterade. Atopisk hy är tydligen en kronisk hudsjukdom som många har och betyder egentligen bara att man har extremt känslig hud som reagerar lite väl dramatiskt på just stress, men också värme, fukt, allergier och annat. Så hon skrev ut starka kortisonsalvor och antihistaminer och jag tycker redan det kliar mindre. Hoppas verkligen de försvinner för jag är så done with this crap. Jag har inte kunnat använda normala kläder på en månad och sömnen har blivit lidande. 

Och nu behöver jag inte stressa över graduprocessen mera för nu sker allt i min egen takt. Uppsatsen fick riktigt bra kritik som faktiskt hjälpte mig. Seminarierna är ganska jobbiga med pressad stämning oftast men de är nyttiga. Men jag har nog börjat släppa tanken på att få hela avhandlingen klar före jul eftersom min kropp helt klart säger att lugna ner dig lite nu vavava. Och man vill ju va frisk liksom. 

Ja det här var väl en ganska lame uppdatering om allmäntillståndet. Men det är på väg mot det bättre i alla fall. Nu ska jag fokusera på att få huden i skick och när den börjar vara i bättre skick tar jag fram gradun igen. 

 

Så här hade Rim bäddat ner sig bredvid mig imorse. Hon är på tok för söt.

Mitt lilla sortiment av preparat som jag fick av läkaren. Mysigt. Och inte billigt heller.

Publicerad 11.10.2017 kl. 12:56

Trött och slut, men så äre ibland

Ni kanske trodde jag hade gjort en helomvändning i och med nya bloggen och faktiskt börjat blogga regelbundet, men näää. Jag bloggar när jag har lust. Och senaste veckan har jag varken haft lust eller tid.

På tisdagen skickade jag in min uppsats som jag var allt annat än nöjd med, men den får fan duga. Mina exem blir värre och värre och jag har läkartid först 16.10. Dessutom har jag jobbat några dagar så tid är lite av en bristvara dessa tider. Och motivation. Och livslust. Okej, jokejoke, men jag är ganska slut om jag ska vara helt ärlig.

Men nu har jag faktiskt ett ledigt veckoslut framför mig och jag ska bara ta det luuuugnt. Idag ska jag åka till lande och bada bastu, äta lite dinner med mama och Allis och så ska jag hälsa på nya fåren. Landeterapi med andra ord. Har visat sig väldigt effektivt genom åren. 

Okej, nu ska jag och Rimsi väcka husfar och äta frukost. Bye.

Min senaste terapisession på lande bestod svampplock med mamma och Skrulle. Jag har förätit mig på svamp och vill inte alls ha mera, men kan inte ändå låta bli att plocka...

Publicerad 07.10.2017 kl. 09:37

Dygnsrytm som pigan Lina

Nu kommer jag skriva något så provocerande så att jag räknar med hotmejl och hatstormar.

.......

Idag klev jag upp klockan sex. Gick och duschade, kokade kaffe och fortsatte skriva på graduuppsatsen.

Okej, kanske det bara är jag som skulle bli äcklat provocerad om någon skrev så där och faktiskt försökte få det att låta som världens mest naturliga beteende. Så är inte fallet här. Jag får vanligtvis kämpa mig upp ur sängen när alarmet frustrerat ringer på högsta volym klockan 10:03 (efter en timmes snoozande förstås).

Orsaken till att jag klev upp i ottan är mina brinnande ben. Jag har nämligen någon form av exem som antagligen triggas av stress och just nu håller jag på att dö en aning på grund av dem :-))))))))))) Och jojo, ta det lugnt alla oroliga familjemedlemmar, jag ska fara till läkaren nästa vecka bara jag får tid. Hoppas de amputerar mina ben så att jag inte riskerar återfall. Jag har haft de här kliorna i över ett år nu så det börjar kännas som att det är dags att avsluta den här bekantskapen.

Nu ska jag gå och lägga mig på sängen och behandla mina ben så att jag eventuellt kan dra på mig ett par byxor och gå på jobb om en stund. Adjö adjö.

Publicerad 30.09.2017 kl. 09:53

Netflixtips

Mina senaste fynd på Netflix, både bra och dåliga, var så goda!

 

The Good Place, säsong 1

Jag tyckte den såg allt för hysterisk och jobbig ut när jag scrollade igenom nyheterna på Netflix, men jag hade fel. Den här serien känns faktiskt som en fräsch vind bland med torra komediserier som återanvänder skämt från 90-talet. Och så gillar ju filosofinörden i mig när karaktärerna namedroppar filosofer som jag umgicks med allt för mycket i gymnasiet. Jag gillade den jättemycket och ser fram emot säsong 2!

Kort och koncist vad serien handlar om: Eleanor dör och kommer till livet efter döden, den goda sidan. Men något har gått fel i systemet eftersom hon inte alls förtjänade en plats på den goda sidan, hon var nämligen en riktig douche i sitt förra liv. Hon försöker nu med hjälp av etikprofessorn Chidi lära sig att vara en god människa. Men det är lättare sagt en gjort... BA-DA-DA-DAAAM (<- dramatisk tonsänkning).

 

Ricki and The Flash

Jag älskar Meryl Streep så den här filmen var ju avgjort sevärd redan från början. Och den var ju det! Meryl Streep i rollen som livserfaren rockchic som försöker knyta an till sin familj som hon lämnade för karriären i L.A. I loved it. Jag vill bara kliva in genom skärmen och dansa på ett ölklottigt dansgolv i en sjaskig klubb till Ricki and the Flash som spelar Let's Work Together.

 

The Dressmaker

Jag är också ett stort fan av Kate Winslet (hallå titanicskadat 90-talskid) men nä, den här filmen orkade jag bara inte med. Kate Winslet spelar huvudrollen som en glammig storstadslady som återvänder till den lilla byn hon växte upp i och där hon blev felbehandlad av typ alla. Needless to say att hon är där för att hämnas? Märkligt och tråkigt och dessutom ganska creepy. Någonstans där emellan hinner de klämma in en love story som jag helt och hållet ignorerade för jag hade fullt upp med att scrolla igenom Instagram då redan...

 

The Diary of a Teenage Girl

En 15-årig flicka blir crazy in love med sin mammas pojkvän som är 20 år äldre. De inleder en AFFÄR om man ens kan säga så när ena parten är ett barn. Jag såg filmen och tyckte särskilt om berättartekniken och alla artsy effekter, men tyckte det var mycket underligt att galenskapen med att en 35-årig man har sex med ett barn inte problematiserades desto mer. Snarare romantiserandes det? Urk. Filmen var sevärd och ett bra underlag till intressanta diskussioner! Om inte för annat så 70-tals modet och inredningen!

 

Margot at the Wedding

En ganska slö film som inte bidrog med något nytt egentligen. Man kan se den, men man kan lika gärna låta bli. Nicole Kidman spelar en deprimerad författare som beskylls för att förstöra sin systers bröllop fast det är alla andra som fuckar up. Det låter kanske som en romantisk komedi, men det var nog snarare än mörk drama"komedi". Den var inte rolig alls, men Jack Black var med så det var antagligen orsaken till katgoriseringen.

 

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Jag blev så glad när jag såg att den här hade kommit till Netflix. Jag är för lat och snål för att gå på bio så jag hade inte sett den här ännu fast jag såg så fram emot den. Jag tyckte verkligen om den. Jag är ju inget HCHP-fan (hard core Harry Potter-fan) när det gäller filmerna så jag hade inte så förfärligt höga förväntningar. Men jag gillade självklart djuren och de små skämtsamma minspelen och miljön var väldigt stämningsfull, 20-tals New York. Själva storyn och intrigerna var ju inte så där så att man höll på att skita på sig av excitement precis, men good enough! Väntar ivrigt på uppföljarna och då ska jag banne mig släpa iväg mig på bio!

 

Publicerad 29.09.2017 kl. 20:44

Quick fix på stressangst

Idag fick jag en släng akut stressangst. Jag har tre dagar kvar på att få uppsatsen klar och den är långt ifrån ens lite klar. Jag har tappat all förmåga att skapa vettiga meningar och skriver bara skräp. Så vad gör man då när man bara känner den där deadlinedemonen nagga en i nacken?

Man bakar kladdkaka. Skriver av sig sina irrationella aggrokänslor i en hemlig bok, min bujo. Scrollar Instagram tills det bli mörkt ute. Borrar ner näsan i Rims päls och tänker att vad gör väl en misslyckad gradu eller två så länge man har en spräcklig kattunge som älskar en no matter what. 

Men i mitt undermedvetna vilar den där överambitiösa akademikern som dyker upp när det riktigt på riktigt blir bråttom. Hoppas hen dyker upp på söndag för då är det now or never för att få ihop den där uppsatsen. Jag litar på det. För imorgon ska jag jobba på Cafferie och stänga av graduhjärnan en stund.

Den här lilla lurven fick sina första vaccin idag och var så exemplarisk. Charmade veterinären med sitt kurrelikurr och gosande. Rekommenderar Ekenäs veterinärstation åt alla här i knutarna. Väldigt trevlig och duktig veterinär! Och tidsbokning på nätet är alltid stort plus.

 

Publicerad 29.09.2017 kl. 20:15

Dagens liksom

Dagens humör: så olidligt trött och omotiverad till ALLT. 

Dagens borde: skriva g-r-a-d-u.

Dagens frisyr: platt och risigt men rent.

Dagens smink: jag tänkte faktiskt piffa till mig lite och smeta lite klet i fejset senare. Just nu är jag bara blek och glåmig.

Dagens klädsel: haremsbyxor från Lidl och en säkert 10 år gammal långärmad t-skjorta från H&M. Tänkte som sagt piffa upp mig nog...

Dagens planer: luncha på jobbet och skriva lite därifrån, gå till bibban och kika in i Seppälä som har slutförsäljning.

Dagens materiella vill ha: minimalist som jag är så kan jag bara tänka mig motivation och kompishäng och det är ju inte speciellt materiellt.

Dagens fundering: nervös inför min handledares feedback på texten jag skickade in igår. Tänk om allt är skit och jag måste skriva om allt till tisdag!?! 

Dagens tråkigaste: rensa kattlådan kanske? Orkar inte skriva vad jag egentligen tänker. *viskar graduuu*

Dagens längtan: imorgonkväll kommer Nicke äntligen hem igen efter att ha varit en och halv vecka i Hangö och hundvaktat sin mammas pudel som var livrädd för Rim och därför kunde de inte vara här. 

Det här lilla pälsmonstret ger mig så mycket looove att jag spricker. Förutom när jag vaknar av att hon försöker fånga min näsborrar eller liknande...

Publicerad 28.09.2017 kl. 11:01

Skogen och jag

Jag älskar skogen och hur rofyllt det är där. Där finns ingen gradu, inga räkningar och inga krav. Det är så skönt att bara tassa omkring och plocka en svamp här och en svamp där. 

När solskenet strimlas mellan trädkronorna och allt blir så där sagolikt glittrande och solvarmt vill jag bara kura ihop mig i mossan och konvertera till skogstroll. Leva på svamp och bär och bo i ett litet gryt med en räv.

Ah, skogen. Det gröna guldet. Min oas i vardagen.

Publicerad 27.09.2017 kl. 23:48

Tisdag bara

Efter några timmars arbete fick jag nog och gick ut och gå med Ted&Kaj i lurarna. Jag skrattade rakt ut, högt och frustande, flera gånger. Jag har lyssnat på många poddar på senaste, men det finns ingen som jag gillar bättre än Ted&Kaj. 

Förutom det har jag ägnat eftermiddagen åt att laga mat. Vegan bolognese. Det var min och Nickes favoriträtt för typ två år sen, men vi åt ihjäl oss på det och nu har jag inte ätit det på länge. Gott var det. Receptet hittas här på min gamla receptblogg som överlevde en sommar och sen tröttnade jag. Jag gillar ju att klura ut bra recept och blogga om dem så att jag inte glömmer hur jag gjorde, men att bara receptblogga var nog allt för tråkigt. 

Sen fick jag för mig att börja laga en bullet journal. Syster Snodd visade sin när vi var i Portugal och jag hade aldrig hört om det före det. Men allt sånt där pyssligt tilltalar mig så nu gjorde jag en egen. Jag rotade fram ett gammalt Ikea-anteckningsblock som jag skrivit dikter i för några år sedan och rev ut dem. Så nu ska jag börja bujoa som en riktig influencer med för mycket fritid.

Nu ska jag googla mera billiga resor i december. Eller baka en kladdkaka. Jag är lite gutasugen.

Publicerad 26.09.2017 kl. 19:36

Farligt omotiverad

Just nu går det farligt trögt med skrivandet. Jag får liksom pressa fram en halv sida för att se antalet ord öka i vänstra hörnet av skärmen.

Igår slängde jag fast datorn efter några timmar och gick på loppis. Jag hann vandra omkring där tio minuter före telefonen ringde och jag fick akut rulla iväg till jobbet och step in likt den superhjältinna jag är. Mina superpowers är väl främst att jag har väldigt flexibla arbetstider med mitt graduskrivande och är alltid sugen på kaffe. 

Igårkväll började jag googla billiga flyg i december. Att resa till solen under nyår kostar ju en halv förmögenhet, men att resa till ett kallt och regnigt Dublin kostad 90 euro tur-retur. OM jag får gradun färdig till julen så tycker jag faktiskt jag förtjänar en liten resa. Faktiskt.

Jaja, det lär inte bli någon belöningsresa om jag fortsätter i den här takten. Nu ska jag kicka igång skrivandet med att dispositionera min analys. Ciao.

Om jag skriver duktigt några timmar kanske jag åker iväg till lande och gosar med den här lilla gosmulen.

Publicerad 26.09.2017 kl. 10:22

Granola och flugsvampar

Jag känner mig riktigt nöjd för jag har lilla massen mätt efter en redig portion risgrynsgröt och veckans deadline i skrivprocessen klarade jag galant. Jag har nu 10 sidor gradu skrivet. Hurra för den! 

I ugnen rostar jag granola för tillfället, det har aldrig hänt förut. Ingen aning om det blir gott, jag slängde bara en massa gamla nötter och gryn i burk och rörde om med lite saft och sirap. Vi får väl se.

Rim springer omkring som en galning och leker med en hasselnöt som föll på golvet. Själv har jag motionerat klart för idag så jag avstår från hasselnötsjakten. Jag gick på en uppfriskande promenix i det utomordentligt vackra höstvädret och fotade flugsvampar. 

Nu ska jag platta ner mig i soffan med lite choklad och BBQ-nötter och fortsätta kolla The Good Place. Kul serie, kan eventuellt bli en liten recension av den i något skede. 

 

Publicerad 24.09.2017 kl. 18:40

Vegansk svamppaj

Att laga veganska pajer är lite klurigt för äggstanningen går ju inte precis att bara skippa och hoppas på det bästa. Jag använder mig av tofu och i stället för att göra en separat "tofustanning" att hälla över alltihopa så blandar jag ihop alla ingredienser med tofu och havregrädde och det ger absolut bästa resultatet!

Ålrajtirej, jag lagade svamppaj igårkväll. Den var godare idag när den fått stelna ordentligt och smakade mer än bara hett och bränt pajbotten (jag såg på en dokumentär om Ku Klux Klan och glömde lilla pajjis i ugnen liiite för länge). Så kan det gå när köksmästarn mixar in intresset för udda dokumentärer i matlagningen.

Ingrediener:

Pajbotten

125 g mjölkfritt margarin
1 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning

250 g svamp (jag använde trattkantareller och gula kantareller direkt från skottan)
1 hackad lök
några nävar färsk spenat som rivs i mindre bitar
2 rivna morötter
250 g tofu (jag använde naturell fast tofu, men mjuk tofu går säkert lika bra, men då kanske man inte behöver riktigt lika mycket havregrädde)
1 dl havregrädde
kryddor (soja, peppar, paprika, timjan t.ex)

mjölkfri ost att strö ovanpå (rekommenderar Porlammin chiliost)

Gör så här:

1. Blanda ihop alla ingredienser till pajbottnen och platta ut i en smord pajform. Förgrädda 10 minuter i 225 grader.

2. Stek svamp, häll bort vattnet som blir i stekpannan och tillsätt lök, riven morot och spenat. Krydda ordentligt! Blanda i tofun, havregrädden och krydda lite mer.

3. Släng ner allt i pajbottnen och strö över ost. Grädda i cirka 20-25 minuter (titta inte på spännande dokumentärer samtidigt för då kan det gå lite tassigt). Pajen kan verka lite lös när man tar ut den, men den stelnar och är som sagt ännu godare dagen efter!

Avnjutes med bönor och rödbeta samt liten kattnos.
 

Publicerad 24.09.2017 kl. 14:27

En lördag i september

Vi åkte till marknaden en sväng igårkväll. Nicke köpte lakrits för hela veckopengen och jag sörplade i mig två flottiga vårrullar. Hela Ekenäs hade blivit veganer över en natt för kön till vegankiosken var lååååång. Vårrullar är ju life och jag blir störtförbannad när det ska tillsättas laktos eller äggvitepulver i vårrullarna man kan köpa i butiken. Why, WHY? 

Hur man väger en katt: sätt en skål på köksvågen och ett två tre så sitter katten där helt utan ansträngning. Jag blev förvånad över att hon nästan vägde två kilo.. hon är ju pytteliten!?

Jag försökte skriva lite på förmiddagen, men hallå det var ju så förfärligt fint väder ute så jag körde iväg till svampskogen i stället. Jag får väl försöka vara extra produktiv imorgon i stället...

Skrulle matchar hösten ganska bra. 

Publicerad 23.09.2017 kl. 18:48

Kokoskex *vegan*

Japp, jag är en sån som bakar kex en fredagskväll i brist på annat. Nåja, goa blev de så whatever.

Du behöver...:

100 g rumstempererat mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 msk mörk sirap
½ dl havregrädde
1 dl kokosmjöl
1 dl vetemjöl
½ tsk matsoda
2 tsk vaniljsocker
kokosflingor 

... och så gör du så här:

1. Blanda ihop margarin, socker, sirap och havregrädde med elvisp.
2. Blanda ihop de övriga ingredienserna förutom kokosflingorna och blanda ner i smeten. Blanda, blanda.
3. Dela smeten i två delar och forma något slags längder av dem som du plattar ut på en plåt. Platta, platta. Nagga lite med en gaffel och strö över kokosflingor.
4. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Det viktiga är att de får fin färg, men de bränns ganska fort så keep ur eyes open liksom. De är ganska mjuka när de kommer ut från ugnen, men de bir knapriga och sega när de svalnar, no worries! Sen är det bara att skära itu dem i små nätta bitar.

Japp, nu ska tant avnjuta en kopp te före läggdags. Dra på trissor klockan är ju nästan mitt i natten. Adjö och farväl!

Publicerad 22.09.2017 kl. 22:10