Söndagsraljerar

Jag har prickat av alla grejer på min to do-lista som jag hade för veckoslutet. Det e nåt komiskt med att jag e en to do-list-människa. Men det fungerar väldigt bra på mig. Det e som att när jag väl skrivit ner ett måste på listan så e det en annan röst som talar till mig och uppmanar mig att göra det.

Jaja, nog med sånt. En riktigt mysekoselig söndag har rullat förbi och jag har fått saker och ting gjort. Städat, diskat, skrivit en inlämningsuppgift och till och med tagit en power nap. Och färgat mina bryn - varför gör jag det så sällan? Hela ansiktet får ett välbehövligt lyft bara av att smeta på lite henna. 

Nä, jag har inget vettigt att berätta egentligen. Har någon form av skrivflow efter att jag skrev fem sidor på en timme. SKRYT, men fan vad snabbt jag skrev. Ratatattatata lät det över tangentbordet. E det därifrån ratata kommer? Va? *uppenbarelse*

Hejdå, god natt, hörs nästa vecka! Då e det pampaskalas och jag får besök av mina gulliga pikkusiskot. Vi ska dricka vin och äta ohälsosamt för det e tydligen det man brukar göra under pampasveckan.

Titta så gulligt vi sover. Älskar min lilla katt, men ville slänga henne i roskis när jag sku yoga och hon bara försökte strimla sönder min yogamatta med sina klor. Not ok!

Publicerad igår kl. 21:48

Kulturkritikern rapproterar: Vasa LittFest

Det här veckoslutet har jag rusat runt hela Vasa och varit litterär och kulturell och allt sånt där som blivande moddalärare måste vara. Vasa LittFest har kalasat på under veckoslutet och det e det som jag och mina moddalärarbuddies har deltagit i.

Igår lyssnade vi på en hel hög författarintervjuer. Det var delvis intressant och delvis så otroligt pinsamt att hela publiken helst ville krypa under sina stolar och gömma sig.

  • Ett tips till ALLA som någonsin intervjuar någon: förbered smarta, konkreta frågor och formulera dem så att ditt intervjuobjekt fattar vad du säger.
     
  • Ett tips till ALLA som någonsin blir intervjuade av någon: titta på människan som intervjuar dig eller titta på publiken. Om du tittar ut i tomma intet eller på dina skor medan du berättar om ditt författarskap kommer jag aldrig läsa dina böcker.

Paneldiskussionen med Kaj Korkea-aho, Janina Orlov och Johan Unenge var absolut bästa programpunkten jag deltog i. Riktigt intressant diskussion kring skönlitteraturens framtid och utveckling! Insiktsfulla frågor och svar och underhållande på samma gång. 10+ från framtidens moddalärarkollegium! 

Idag tassade vi iväg till Sweet Vaasa för att lyssna på Ellen Strömberg och Monika Fagerholm. Två författare jag såg fram emot att lyssna på och inspireras av, men tyvärr var det så dåligt arrangerat att jag bara blev irriterad och besviken. Folk (som inte verkade det minsta intresseade av programmet) satt och brunchade medan alla som påriktigt var intresserade av diskussionen fick trängas längs med väggarna med ampra damer som ställde sig rakt framför en så att man såg absolut ingenting. Gänget på scenen skulle ha förtjänat ett mycket bättre utrymme än det som erbjöds. Men jag blev ändå taggad på att läsa Ellens bok så den ska jag försöka få tag på snarast!

Vasa LittFest lämnade en hel del att önska, men jag e ändå glad och nöjd med att man fått tag i så många spännande författare och för det mesta duktiga moderatorer! Tack och bock.

En snap jag hann ta så länge jag lyckades se ens lite av vad som försiggick på scenen. 

Publicerad igår kl. 13:30

Kampen med virknålen

Jag har blivit en person som vaknar klockan åtta på morgonen. Utan alarm och grejer. Känns märkligt, jag e ingen morgonmänniska.

Mina handleder och fingrar värker från gårdagens virkmaraton. Jag virkade sex stycken mormorsrutor. Det tog ungefär två timmar att lära mig att virka en simpel fyrkant. Aldrig någonsin e jag så trögtänkt som när det kommer till handarbetsinstruktioner och eventuellt ellära som alla stackars barn tvingades lära sig i högstadiet. 

Men jag kämpar mig igenom youtubevideon och skriftliga instruktioner och jojo, nog går det framåt! Men idag tar jag paus från virknålen och går på Vasa LittFest som ordnas under veckoslutet. 

Så här såg de ut de första två timmarna...

Men sen sa det *pling* uppe i hjärnkontoret och jag började fatta poängen med luftmaskor och yadayada. Mitt största problem e att jag virkar så saaakelis spänt. Jag försöker loosen up men misslyckas varje gång.

 

Publicerad 17.03.2018 kl. 08:33

Lärarlelle tar lite loma

Alla lektioner är planerade, undervisade och utvärderade för denna gång - skål och hejsan! Jag har firat med en lååång skön eftermiddag på soffan med Netflix. Dessutom passade jag på att färga håret och röra ihop lite scones som just ska slängas in i ugnen. Kanske jag plockar fram lilla virknålen och fortsätter på min val?

Tre veckor på Peffan känns nästan som semester så jag ser riktigt fram emot att tassa omkring i lugn och ro och bara fundera på me, myself and I i stället för att behöva jaga tonåringar de tre kommande veckorna.

Men helt ärligt - tonåringar e HUR kul som helst när de e på rätt humör! Idag lurade jag hela klassen att spela teater och de var så duktiga och hela församlingen skrattade och tjoade. Ett fint slut på en krävande praktikperiod! Och jag fick riktigt bra feedback av alla fyra handledare som klämde in sig på min grande finale så jag gick hem nöjd och belåten.

Det lär väl bli en prima fröken av mig också. Eller sjökapten för jag e tydligen utomordentligt bra på att styra och ställa utan att någon tvivlar och protesterar (min handledares ord, inte mitt eget påhittade skryt faktiskt). Och det mina vänner e ingen dålig grej att lyckas med som högstadielärare. Mic drop.

Svettig och skitigt hår men glad ändå

Publicerad 15.03.2018 kl. 20:17

8/10

80% av lektionerna är genomförda för denna praktikrunda. 95% färdigplanerade! Inte illa och jag börjar vara så väldigt redo för att återgå till att vara heltidstuderande några veckor.

På veckoslutet var mamma på besök och vi åt massa mat, handlade massa grejer och gick på bio.

Vegantips: Pancho Villas veganburgare!

Filmtips: Three billboards outside Ebbing, Missouri

Hobbytips: virkning! Några av mina fellow moddalärarbuddies håller på och stickar som små mummelin och jag vill ju vara som alla andra, men ändå inte riktigt, så jag köpte garn på loppis och började virka. Jag har virkat två bollar och en halv val hittills.

Titta så gullig mamma. Hon ser ut som en hundvalp som söker nytt hem. Och jo, kakorna var goda som vanligt. Ska nog belöna mig med en bit igen på torsdag när jag har överstökat lektion 10/10, hehe.

Publicerad 13.03.2018 kl. 22:29

Sånt som e bra

Saker man kan se fram emot när man sitter ynklig i soffan med liten katt på sjuka mensvärksmagen och egentligen borde gå och köpa mat men inte orkar gå ner för trappan och över gatan till affären:

  • mina lektioner i gymnasiet e över för denna gång! Missförstå mig ej, gruppen jag haft har varit så exemplariska och trevliga kids att jobba med, men det e ganska tungt att läsa in sig på allt och framstå som en allvetare när det kommer till antikens, medeltiden och renässansens teaterhistoria :---)))) Men nu e det gjort och nu kan ni fråga mig vad som helst och jag kan helt säkert svaret!
  • mama kommer på besök på fredag! Vi ska äta hamburgare (mammas enda önskade programpunkt). Jag ska utnyttja det faktum att hon kommer med bil och lura iväg henne till affärer som inte e på gångavstånd. Så det blir storhandel med andra ord!
  • vi har bokat resa till Malta med Nicke och hans mamma och syrra. Så i oktober reser vi dit och solar oss. Jag har ju ingen aning om vad jag gör med mitt liv då (skriver jag gradu, jobbar jag???), men en resa ska man väl hinna med tänker jag.
  • om tre veckor åker jag hem till Karis/Hangö och firar påsk och ooojojoj vad jag saknar alla där hemma!

Ni kan ju gissa hur länge mina polaroidfoton fick hänga där i sin prydliga girlang. Ungefär 1,5 minut. Men det var ju trevligt så länge det varade.

 

Publicerad 07.03.2018 kl. 19:49

Den tröstande mikropizzan

Katten har tystnat och jag har lugnat ner mig. Morgondagens lektion är färdigfixad så nu ska jag snart belöna mig med en mikropizza. Mina matvanor e så förfärliga just nu på grund av a) jag har inga grejer i min lilla kökshörna b) jag orkar inte diska och c) det e så tråkigt att laga mat åt bara sig själv.

Så jag äter havregrynsgröt och halvfabrikat för det mesta. Idag handlade jag och när jag tittade ner i min röda varukorg blev jag aningen deppig måste jag erkänna. Där i fanns: två bananer, två paket Mama-nudlar, havremjölk, apelsinjuice, en burk kattmat och en mikropizza. That fab vegan life.

Och så var det med den saken. Morjens.

Sällan man hittar nåt så relatable som detta. Min förra lektion var rena rama tekniska mardrömmen. :---)))) Finns det stödgrupper för lärare med noll teknikskills? Kanske ska starta en annars.

Publicerad 05.03.2018 kl. 17:31

Hemlängtan

Tillfällig status: söndagsslö och inga planer på förbättring.

Jag har haft ett så otroligt slött veckoslut. Riktigt tråkigt. Jag har planerat lektioner och hyschat på katten. Och så har jag haft hemlängtan. Saknar Nicke och ett ordentligt hem med alla mina saker och att ha någon att dela vardagen med igen. Två månader som självständig och ensamstående gick bra, men nu börjar jag vara klar med den delen liksom.

Dessutom känner jag mig helt urholkad på smarta och kreativa lektionsplaner. Två veckor återstår av första praktiken. Sen retirerar vi allesammans till Peffan och hänger där några veckor tills andra praktikomgången drar igång igen. Sen e det liksom loppuslut och dags att flytta ner till Hangö. Nicke har fixat så fint i sitt lilla bo så där ska vi nog trivas.

Btw, my cat is broken.

Publicerad 04.03.2018 kl. 18:34

Marskatt

De senaste dagarna har varit en smula påfrestande eftersom Rim har bestämt sig för att bli vuxen och börjat löpa. Det där brunstvrålet e inte precis något trevligt bakgrundljud när man ska jobba kan jag säga.

Igår flydde jag hemifrån för att få lite paus från oljudet och gick på loppis och hängde hos Amanda med varsin kakbit från Raawka. Idag har jag försökt få lite undervisningsmaterial fixat. Ikväll ska jag kolla Mello och UMK med brunstkatten och äta popcorn.

Min favorit av Saara Aaltos låtar som det står mellan ikväll är Queens, men Monsters duger ju också. Domino e tråkigast men fortfarande väldigt kvalitativ jämfört Finlands senaste bidrag till ESC. Ska bli spännande för en gångs skull att heja vårt land, vårt land, vårt fosterland i år! Hoppas Sverige skickar Robert Gustafssons dansbandsspektakel. Helt ärligt så var det ganska kul och det sku vara hilariöst om skitnödiga Mellomaffian skickade det till Portugal i maj.

Så att sånt idag. Nu ska jag jobba vidare med antikens teaterhistoria och kolla Family Guy samtidigt. Eklektiskt!

Fredagskakan blev en bit mint vanilla rawcake

Publicerad 03.03.2018 kl. 12:32

Hurtig

Vi har så kallat sportlov nu och det betyder egentligen att vi får jobba i lugn och ro med lektionsplanering inför resten av praktiken. Det går så dääär...

Idag har jag jobbat cirka tjugofem minuter och sen har jag bara gjort andra saker som att kolla Netflix, promenera i solen, diska och laga mat. Det kändes väldigt hurtigt att vara ute och gå i iskylan och kika på alla sportiga människor som skidade och kidsen som åkade pulka överallt. Jag vill också skida och åka pulka! 

Har ni någonsin sett något nördigare än detta fejs? Knappast. Men som jag njööööt vetni!

Publicerad 28.02.2018 kl. 22:56

Snövit har shoppat

För att matcha snön där ute har jag handlat både ryggväska och inneskor/sommarskor i samma kulör.

Den här väskan har jag önskat mig ganska länge och varit för snål för att köpa själv, men så fyndade jag den på -50% så *klickklick* köpte jag den.

De här hittade jag också på -50% så jag köpte dem eftersom jag behöver ett par inneskor. Mina fötter mår lite dåligt av att vara instängda i vinterkängor hela dagarna när jag e i skolan så de här passade perfekt som innetossor. Det var skojigt när folk trodde att jag hade gått till skolan i dem i -20 grader och snöstorm.

 

Publicerad 28.02.2018 kl. 13:48

Läst, lyssnat och sett i februari

Sista februari och då e det väl på sin plats att redogöra för vad jag har använt mina sinnen till förutom att planera lektioner och leka lärare.

 

Böcker

Stolthet och fördom av Jane Austen. Jag lyssnade på den här som ljudbok och nä, jag gillade inte. Den var säkert banbrytande på 1800-talet, men nä. Jag fick riktigt obehag av den.

Flykten från läger 14: Den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger av Blaine Harden. Jag lyssnade på den här också och det var riktigt spännande att lära sig lite mera om Nordkorea och allt fuffens som sker där. Berättarrösten var riktigt störande, men jag stod ut. 

Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs. Lite mera kärleksdrama, denna gång i form av ett lesbiskt par med olika social och ekonomisk bakgrund. Den kändes säkert jättefräsch på 90-talet då den publicerades, men idag har den nog tappat ganska mycket av sin charm. Sista 200 sidorna skumläste jag för att jag blev så uttråkad på deras drama.

Ankomsten av Shaun Tan. Jag läste den här grafiska romanen under en lektion som jag var med och auskulterade och det var nog månadens bästa läsning. Grafiska romaner e så häftiga!

 

Filmer 

Solsidan - förvånansvärt rolig! Jag e inget HC Solsidan-fan när det kommer till tv-serien, men filmen var riktigt bra och vi skrattade nästan pinsamt högt många gånger i biosalongen.

Känn ingen sorg - jag snubblade över den här på Netflix och klickade i gång den bara på skoj. Det e en svensk film som baserar sig på Håkan Hellströms låttexter (den handlar inte om honom egentligen, han e bara med några minuter i filmen och spelar en gatumusikant). Jag tyckte om den! Dramatisk och feel good på samma gång.

When we first met - en Netflix-romcom som var riktigt underhållande. Adam DeVine (han som spelar Andy i Modern Family) spelar huvudrollen och gör det med bravur. Tips: sätt på denna en krabbissöndag och avnjut en kopp kaffe. Så gjorde jag.

Irreplaceable you - en annan Netflix-film som inte riktigt lyckades med något. En lovestory där tjejen blir diagnostiserad med cancer låter ju bekant och det brukar funka på mig. Men det som gör den här filmen så misslyckad e humorn. Mörk humor som framförs på ett glättigt sätt gör att hela helheten rasar samman som ett korthus. Riktigt bottennapp. 

 

Tv-serier

Breaking Bad S1-5 - hehe, jag såg hela serien på väldigt kort tid. Den var bra, men tyckte bäst om de två första säsongerna och så hade jag hoppats på en lite mer dramatisk grande finale. Ändå glad över att Jesse inte dog, hurra! Stackars lillen ändå som han fick lida genom hela serien. Sensmoralen: drugs are bad och everybody dies.

New Girl S5-6 - mjäh. Jag e nog för gammal för den här serien har jag insett. Jess e bara störande och vaaarför tog de tillbaka Megan Fox? Sämsta skådisen kanske någonsin. Jag tycker egentligen bara om Winston, han kunde få en egen spin off tycker jag! Med Ferguson ofc.

Publicerad 28.02.2018 kl. 10:05

God dagens

Dagens humör: en aning trött, men ganska relaxed efter veckoslutet. Eftermiddagens litteraturcirkel bestod mest av slöa asgarv så vi gick alla hem med glada miner och det var ju angenämt!

Dagens borde: diska. Ser fram emot att återförenas med diskmaskinen sen i slutet av maj.

Dagens frisyr: jag somnade med håret i en trasslig knut så jag var ju jättestilig när jag vaknade kan ni tro.

Dagens klädsel: just nu har jag på mig en randig polo, cykelbyxor och en strumpa. Blev så hett om vänstra foten.

Dagens planer: kolla Breakin Bad, dricka en kopp te och kanske grädda en semla i ugnen. 

Dagens köp: en Buddha Bowl i skolan (fruktansvärt töntigt att kalla en plastlåda med bönor och linser för det men jaja) och en tågbiljett till KarisKarjaa till påsken.

Dagens materiella vill ha: jag var riktigt kaffesugen efter många långa timmar i skolan så det var ruskigt gott med en rejäl kopp Löfbergs Lila mörkrostade hasselnötskaffe när jag kom hem!

Dagens fundering: hur kommer det sig att tre lärare i ämnesdidaktik kan ha så otroligt monotona och tråkiga röster att man somnar etttvåtrebums när de börjar prata? De borde väl övat på det i nåt skede? Sorry not sorry, dudes.

Dagens tråkigaste: ovanstående.

Dagens roligaste: vår litteraturcirkel! Jag e helt bombis på att vårt moddalärargäng kommer bli ett efterlängtat tillskott i de sprudlande lärarkollegien vi hamnar i i framtiden. Så jävla kul e vi allesammans. Vi lyckades till och med göra doktorsavhandlingar från 1991 till ett skrattkalas!

Dagens längtan: måste erkänna att det känns ganska tomt här utan Nicke. Jag blev påmind om varför jag bor med honom annars, han e ju min bästis!

Dagens låt: Robert Broberg - Vatten. Motivering: vi håller på med ett ämnesintegrativt projekt med temat vatten och ska hitta på massa ståhej med gymnasiekidsen i april. Vi tänkte spela upp den här och dansa en liten dans. Typ.

Dagens Rim:

Publicerad 26.02.2018 kl. 20:18

Fint veckoslut med ett snorigt undantag

Aldrig har väl ett veckoslut swishat förbi så snabbt som denna gång. Nicke kom och Nicke for och nu känner vi oss lagom övergivna här med Rimsan.

Men vi hann klämma in en massa kul under den korta tid han var här. Middag på Amarillo, shopping, kaffepaus på Raawka, Solsidan på bio och mellomys. Allt var tipptoppen förutom en riktig bummer: snorigaste människan i hela världen som fixade våra mackor på en välkänd snabbmatsrestaurang. Kändes inte jättefräscht att smaska i sig mat lagad av en männsika som knappt kan andas p.g.a snor och host. 

Idag tog vi bara långsamt farväl av varandra med att chilla här hemma och planera en inkommande resa och äta hämtmat. Tydligen betyder falafel i Vasa Saarioinens vegebullar från butiken :---)))) som dessutom inte e veganska och då bad jag vänligt men bestämt om inga mjölk/ägg-produkter eftersom jag vet att pizzerior brukar dränka allt i salladssås exempelvis. Fint jobbat! Men tack för franskisarna.

I matväg kanske inte veckoslutet bjöd på några fantastiska upplevelser (förutom Raawka som aldrig upphör att imponera!), men vi hade ändå ett riktigt primo veckoslut! Nästa gång vi ses e det påsk, can't wait!

Rim satt i andra ändan av soffan och blängde surt på oss som en hormonstinn tonåring som tycker att allt ens föräldrar gör e höjden av pinsamhet. Hon har antagligen helt rätt.

Jag åt en citron- och vaniljcupcake som var så olidligt god! Ni kan bara ana hur jag kommer att sakna det här cafét när jag flyttar söderut i maj...

Mellomys och mellosnacks. Melodifestivalen e ju riktigt dålig i år, det har knappast någon missat. Förra veckan var det EN bra låt med som inte ens kom bland de fem bästa? Wat. Nåja, vi drack underliga drinkar på flaska (ganska äckliga) och åt grillchips så vem bryr sig om dålig show egentligen?

Publicerad 25.02.2018 kl. 19:12

Loverboy incoming

"Så kom den dagen jag inte trodde fanns..."

Kommer ni ihåg låten Boten Anna? Riktigt dålig, men den där meningen har jag trallat hela dagen. Dels för att jag har börjat äta havregrynsgröt och tycker det e helt okgott och den dagen trodde jag verkligen aldrig skulle komma.

MEN den trallvänliga meningen passar också in på det faktum att ikväll kommer Nicke på besök - wiieeeooooo! Vi har inte setts IRL sen andra januari, helt craycray!

Imorgon har jag min femte lektion som jag fortfarande inte skrivit lektionsplan för så det ska jag fixa klart nu. Det e riktigt roligt att undervisa i dramatik! Igår spelade hela klassen teater och imorgon ska de få analysera Den första dagen som de var och tittade på igårkväll. Drama, drama, drama!

 

New Girl var förut en favoritserie, men de senaste säsongerna har jag inte varit så förtjust i. Men det e lite bättre nu när Megan Fox lämnat serien, me no likey Reagan. Däremot tyckte jag crossover-episoden med Brooklyn 99 var riktigt lyckad! 

Havregrynsgröt med jordnötssmör, kokosflingor och raw kakaonibs. Och så kan jag tipstipstipsa om Violifes nya bredbara pålägg med tsatsikismak - väldigt gott!

Publicerad 22.02.2018 kl. 12:29